To je to što me zanima!

Banožić: Mađarska i Italija će pokriti hrvatsko nebo dok traje prelazak s MiG-a na Rafale

Moramo biti pokriveni, odnosno ići će se u suradnju s našim partnerskim zemljama. U ovom slučaju to su Italija i Mađarska, koje su nam ovdje najbliže, rekao je ministar obrane.
Vidi originalni članak

Ministar obrane Mario Banožić rekao je jutros u emisiji A sada Vlada kako će prvi Rafalei biti isporučeni sljedeće godine.

- Računamo da će infrastruktura biti gotova do kraja prvoga kvartala, iza toga dolaze prvi Rafalei i oni će imati svoju dinamiku isporuke. Mislim da posljednji dolaze u prvom kvartalu 2025. godine, rekao je ministar.

Dodaje da se piloti i tehničari obučavaju u francuskim bazama te da će tako izgraditi do 90 ljudi.

PREOBUKA PILOTA MIG-a Detalji treninga za pilote HRZ-a u Francuskoj: Obučavaju nas piloti-penzići na našim Rafalima

Kaže i kako HV-ove MiG-ove ne bi nazvao muzejskim primjercima.

- Oni su služili Hrvatskoj vojski, služe i danas. Naravno da imaju svoj rok trajanja i zato smo krenuli upravo u nabavku Rafalea - rekao je.

Naglašava da će, s obzirom na prijelaz s MiG-ova na Rafale te činjenicu da su piloti i tehničari na obuci, "jedan kratki period" hrvatsko nebo biti pokriveno u suradnji s partnerskim zemljama.

- U tom periodu moramo biti pokriveni, odnosno ići će se u suradnju s našim partnerskim zemljama. U ovom slučaju to su Italija i Mađarska, koje su nam ovdje najbliže. I naravno da se to događa sve u suradnji sa zapovjednikom na NATO-razini i na taj način upoznati smo svi što radimo kao NATO-članica, odnosno, hrvatsko nebo bit će pokriveno - kaže.

SKUPA NABAVA ZRAKOPLOVA Prošlo je 365 dana od ugovora za Rafale. Avioni su do danas poskupili 300 milijuna eura

Dodaje da je riječ o stanju pripravnosti koje RH u ovom trenutku ne košta ništa. No ne precizira koliko će to razdoblje trajati. 

Komentirao je i donaciju helikoptera Ukrajini te istaknuo da oni trebaju pomoć, a da mi znamo kako je nama bilo za vrijeme Domovinskog rata.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • i.hun 23.05.2023.

    Hoćeš li objaviti koliko će nas to koštati?

  • bcelija 23.05.2023.

    Od sad ću spavati sa sjekirom ispod jastuka.

  • neidemdalje 18.05.2023.

    koliko znam sabor a ni vrhovni zapovjednik nisu donijeli takvu odluku.. zar će jedan lugar odlučiti tko će brinuti o nebu iznad hrvatske?

Komentiraj...
Vidi sve komentare