To je to što me zanima!

Barack Obama osvojio predizbore u Mississippiju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Demokrat Barack Obama pobijedio je u utorak na predizborima u Mississippiju, osvojivši više od 90% crnačkih i manje od trećine bjelačkih glasova
Vidi originalni članak

Slična rasna raspodjela glasova demokratskih birača zabilježena je i na prethodnim predizborima na američkom jugu, u Južnoj Karolini, Alabami, Georgiji i Louisiani. Očekivana pobjeda u Mississippiju, koji daje 33 delagata za stranačku konvenciju, pomoći će oporavku Obamine kampanje nakon poraza pretrpljenih prošloga utorka u Teksasu, Ohiju i Rhode Islandu, ocijenili su politički analitičari.
Obama vodi po broju delegata za nacionalnu konvenciju stranke s 1368 prema 1226 za senatoricu Clinton, a za nominaciju ih je potrebno 2025. Clinton vodi u broju tzv. "superdelagata" za konvenciju sa 247 prema 211.
"Superdelegati" - oko 800 stranačkih čelnika koji nisu birani, mogli bi imati odlučujuću ulogu jer se procjenjuje da ni Obama niti Clinton ne mogu osvojiti potrebnih 2025 delagata.
Idući demokratski predizbori održavaju se 22. travnja u Pennsylvaniji, gdje će se odlučivati o 158 delegata.
Na republikanskim predizborima u Mississippiju pobijedio je senator John McCain sa 79 posto osvojenih glasova. On je prošloga utorka osigurao republikansku predsjedničku nominaciju, prešavši prag od 1191 delegata.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare