To je to što me zanima!

Barišić: Zaključivanje ocjena na polugodištu vraća se u škole

Nakon što je 2014. predškola postala obvezna, u Europskoj uniji vode Hrvatsku kao državu s devetogodišnjom školom. Zato je, kaže ministar, cilj povećati broj djece koja idu u vrtiće
Vidi originalni članak

Ministar obrazovanja Pavo Barišić kazao je za RTL kako se u škole vraća praksa zaključivanja ocjena na polugodištu.

Sada je i sigurno - zaključivanje ocjena na polugodištu vraća se.

- Zbog ukidanja prije četiri godine učenici bi se previše opustili, a popravak ocjena je bio teži - objašnjava ministar Pavo Barišić.

- To je sad na razini stručnih tijela agencije za odgoj i obrazovanja i ministarstva da se vrati zaključivanje na polugodištu, to je tradicija koja smo dugo imali koja je ukinuta na određeno vrijeme - kaže Barišić.

No, glavno pitanje za obrazovnu reformu je uvođenje devetogodišnje ili ostanak na osmogodišnjoj obveznoj školi.

 - To su stvari za koje je potrebno stručno povjerenstvo i posebna skupina koja će se samo time baviti - dodaje Barišić.

Nakon što je 2014. predškola postala obvezna, u Europskoj uniji vode Hrvatsku kao državu s devetogodišnjom školom. Zato je, kaže ministar, cilj povećati broj djece koja idu u vrtiće, pa bi se po uzoru na sjevernoeuropske države uveli takozvani tipski vrtići.

- To su planski izgrađeni objekti koji se mogu po istim nacrtima koristiti za većinu objekata - tvrdi ministar obrazovanja.

Dok u Finskoj učenici uče programirati već u prvom razredu, kod nas je informatika u 7. i 8. razredu tek izborni predmet. A tako će čini se, i ostati.

- Nemamo dovoljno osposobljenog nastavnog kadra u ovom trenutku koji može izučavati takve sadržaje - objašnjava ministar za RTL Danas.

Idi na 24sata

Komentari 130

  • Judita👥 04.05.2017.

    ocjene ukinuti

  • 23.04.2017.

    Neka država crkvi i vatikanu zavrne sve pipe iz kojih cure stotine milijuna kuna godišnje pa će biti za obrazovanje i više no što treba.:P

  • stari mudrac 23.04.2017.

    dajte više ukinite škole, niti se ima što naučiti niti ih ima tko naučiti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare