To je to što me zanima!

Berlusconi oslobođen svih optužbi za mito i lažiranje

Silvio Berlusconi oslobođen je na sudu u Milanu u tzv. procesu SME, vezan uz tu agroindustrijsku tvrtku, jer takvo kazneno djelo više ne postoji
Vidi originalni članak

Tužiteljica Ilda Boccassini zatražila je da se ocijeni zastarjelim kazneno djelo lažiranja bilance Berusconijeve tvrtke Fininvest za godine 1986/1989., za što je bivši premijer bio optužen. Berlusconijev odvjetnik Nicolo Ghedini zatražio je oslobađanje optužbi svoga štićenika budući da se, nakon izmjena zakona u travnju 2002. godine, lažno prikazivanje bilance više ne smatra kaznenim djelom. Brisanje lažne bilance kao kaznenog djela provedeno je u vrijeme dok je Berlusconi bio premijer i imao široku većinu u Parlamentu.
Proces nazvan SME imao je više faza i više optuženika i osuđenika. U tom procesu je s konačnom presudom osuđen Berlusconijev prijatelj i bivši ministar obrane Cesare Previti, jer je podmitio suce u Rimu (koji su također osuđeni) da bi poništili prodaju državne agroindustrijske tvrtke SME Carlu De Benedettiju. Berlusconi je htio i uspio spriječiti tu prodaju, a SME je kasnije podijeljen na više tvrtki i prodan. Sud je utvrdio podmićivanje, ali nije mogao dokazati kako je iza svega stajao Berlusconi, jednako kao što ga ni sada nije mogao osuditi za lažiranje bilance, radi stvaranja crnih fondova za podmićivanje sudaca, jer se to više ne tretira kaznenim djelom.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Ratkajeva 30.01.2008.

    vive la silvio.forza di italia

Komentiraj...
Vidi sve komentare