To je to što me zanima!

Capak: Suspenzija AstraZenece nije izgledna, moguća promjena preporuka za neke skupine

Premijer Plenković sastaje se danas sa predstavnicima Stožera, županima i šefovima lokalnih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv korona virusa, a na sastanku je bio i ministar Beroš
Vidi originalni članak

Na video sastanku premijera s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, županima i čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije novih doza cjepiva bio je i ministar Vili Beroš koji daje izjavu nakon sastanka.

Glavne teme bile su distribucija novih doza cjepiva i borba protiv korona virusa.

POGLEDJATE VIDEO

.

- Obzirom na blagdane ovaj broj ne predstavlja realno stanje i treba proći nekoliko dana - rekao je Vili Beroš nakon sastanka. Kaže da je i 20 novih bolesnika na respiratoru u odnosu na jučer te imamo 30 preminulih.

- Sa županima i ravnateljima smo razgovarali o mjerama, o kojima će više reći kolega Capak. Razgovarali smo o cijepljenju i razgovarali o svemu učinjenom i zbog većih količina cjepiva htjeli ih obvezati da budu spremni na dolazak većih količina. Do kraja 4. mjeseca doći će oko 490.000 doza, veliki izazovi su pred nama - rekao je Beroš.

Na pitanje oko najnovijih vijesti vezano uz cjepivo AstraZenece i ugruške, Beroš kaže da se sve prati i da treba pričekati službeni stav EMA-e i regulatornih tijela.

TROMBOZA NAKON CIJEPLJENJA Dužnosnik Europske agencije za lijekove: 'Postoji veza između ugrušaka i cjepiva AstraZenece'

- Razgovarali smo i o tome kako zauzeti poziciju ako to bude tako. Da bi postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu infomraciju EMA-e koja je jedino tijelo - rekao je Beroš i naglasio da je odnos nuspojava i broja cijepljenih u Britaniji neznatan.

- Prejudicirati kakav će biti stav EMA-e nije moguće. Hoće li biti riječ o striktnim preporukama ili sugestijama, vidjet ćemo - rekao je Beroš.

Krunoslav Capak rekao je također da treba čekati mišljenje EMA-e i vidjeti koje su onda regulatorne mjere.

- Teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće je da će se mijenjati preporuke za korištenje cjepiva - rekao je Capak.

Capak: Zagrebačka županija uvest će strože mjere

Govoreći o mjerama lokalnih stožera, Capak je rekao da su dali preporuku da i druge županije krenu kao Dubrovačko-neretvanska i donose strože mjere, pa tako i Zadarska. Kaže da su to uglavnom sve južne županije, kao i Karlovačka. Rekao je i kako će i Zagrebačka županija predložiti nešto strože mjere.

Rekao je i da se cjepivo distribuira po županijama u proporcionalnoj mjeri, uz izuzetak Sisačko-moslavačke, gdje ide nešto više cjepiva. Razgovarali su danas da se ne čeka s trećom fazom cijepljenja, jer Hrvatskoj dolaze velike količine cjepiva te ih treba potrošiti.

NEMA DOGOVORA OKO LIJEKOVA Još nema rješenja oko dugova države veledrogerijama: Novi sastanak bit će za desetak dana

Beroš o veledrogerijama

- U ovom trenutku ne promišljamo o povećanju doprinosa za zdravstvo - rekao je Beroš.

Kaže i kako zajedničkim nastojanjima žele riješiti ovaj stari problemi. Kaže da je sastanak protekao u konstruktivnom tonu i da je ministar Marić ostavio otvorenim dodatna sredstva za plaćanje. Dodaje da u okviru budućeg rebalansa proračuna koji se očekuje da budu naznačena i dodatna sredstva. Kaže da je dinamični plan otplate duga bio razlog za sastanak.

Dodaje da su dugoročna rješenja u nadležnosti Vlade te dodaje da su zbog rješavanja COVID problematike troškovi veliki.

Misli da neće biti problema u opskrbi bolnica lijekovima ni nakon isteka roka za deset dana kad bi trebao biti novi sastanak.

- Vlada radi nevjerojatne napore da stabiliziramo opksrbu lijekovima, sve to košta. Dubrava je svijetli primjer svega toga. I danas se razgovara o još jednoj jedinici, u bolnici Sestara Milosrdnica. Tu su i prekovremeni sati koji se trebaju isplatiti - rekao je Beroš i dodao da je dostupnost lijekova jako velika.

- Činjenica je da kao društvo moramo razmisliti o pravcu kretanja. Po meni nije opcija kresanje prava ili rezanje liste lijekova- rekao je Beroš i dodao da je rješenje u racionalizacijij troškova. Ponavlja i da je do problema došlo i sa usklađenjem sa EU zakonima kad su prekovremeni sati izazvali probleme. 

- To treba svaki ravnatelj odrediti, da se prekovremeni sati određuju samo kad je to stvarno potrebno. Prekovremeni sati nisu način za povećanje plaće - rekao je.

- Dugovi prema veledrogerijama se povećavaju upravo zato što zdravstvene ustanove ne mogu uredno poslovati

 

Idi na 24sata

Komentari 239

  • Malihrvat1275 06.04.2021.

    Kolko ste strpali provizoije u đep kad tolko branite taj otrov, upropastili ste više ljudi od ratab izdajice hrvatskog naroda

  • dvizjak 06.04.2021.

    ne vjerujem ni rijeći više izbjegavam reklame otrova

  • dalijan 06.04.2021.

    To glavni epidemiolože...znam da nam nebiš uvalio bilo kakvo cijepivo..znam da bis provjerio prvo bar 150puta😳hvala

Komentiraj...
Vidi sve komentare