Obavijesti

News

Komentari 239

Capak: Suspenzija AstraZenece nije izgledna, moguća promjena preporuka za neke skupine

Capak: Suspenzija AstraZenece nije izgledna, moguća promjena preporuka za neke skupine

Premijer Plenković sastaje se danas sa predstavnicima Stožera, županima i šefovima lokalnih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv korona virusa, a na sastanku je bio i ministar Beroš

VIDEO

Na video sastanku premijera s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, županima i čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije novih doza cjepiva bio je i ministar Vili Beroš koji daje izjavu nakon sastanka.

Glavne teme bile su distribucija novih doza cjepiva i borba protiv korona virusa.

POGLEDJATE VIDEO

.

- Obzirom na blagdane ovaj broj ne predstavlja realno stanje i treba proći nekoliko dana - rekao je Vili Beroš nakon sastanka. Kaže da je i 20 novih bolesnika na respiratoru u odnosu na jučer te imamo 30 preminulih.

- Sa županima i ravnateljima smo razgovarali o mjerama, o kojima će više reći kolega Capak. Razgovarali smo o cijepljenju i razgovarali o svemu učinjenom i zbog većih količina cjepiva htjeli ih obvezati da budu spremni na dolazak većih količina. Do kraja 4. mjeseca doći će oko 490.000 doza, veliki izazovi su pred nama - rekao je Beroš.

Na pitanje oko najnovijih vijesti vezano uz cjepivo AstraZenece i ugruške, Beroš kaže da se sve prati i da treba pričekati službeni stav EMA-e i regulatornih tijela.

Dužnosnik Europske agencije za lijekove: 'Postoji veza između ugrušaka i cjepiva AstraZenece'
Dužnosnik Europske agencije za lijekove: 'Postoji veza između ugrušaka i cjepiva AstraZenece'

- Razgovarali smo i o tome kako zauzeti poziciju ako to bude tako. Da bi postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu infomraciju EMA-e koja je jedino tijelo - rekao je Beroš i naglasio da je odnos nuspojava i broja cijepljenih u Britaniji neznatan.

- Prejudicirati kakav će biti stav EMA-e nije moguće. Hoće li biti riječ o striktnim preporukama ili sugestijama, vidjet ćemo - rekao je Beroš.

Krunoslav Capak rekao je također da treba čekati mišljenje EMA-e i vidjeti koje su onda regulatorne mjere.

- Teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće je da će se mijenjati preporuke za korištenje cjepiva - rekao je Capak.

Capak: Zagrebačka županija uvest će strože mjere

Govoreći o mjerama lokalnih stožera, Capak je rekao da su dali preporuku da i druge županije krenu kao Dubrovačko-neretvanska i donose strože mjere, pa tako i Zadarska. Kaže da su to uglavnom sve južne županije, kao i Karlovačka. Rekao je i kako će i Zagrebačka županija predložiti nešto strože mjere.

Rekao je i da se cjepivo distribuira po županijama u proporcionalnoj mjeri, uz izuzetak Sisačko-moslavačke, gdje ide nešto više cjepiva. Razgovarali su danas da se ne čeka s trećom fazom cijepljenja, jer Hrvatskoj dolaze velike količine cjepiva te ih treba potrošiti.

Još nema rješenja oko dugova države veledrogerijama: Novi sastanak bit će za desetak dana
Još nema rješenja oko dugova države veledrogerijama: Novi sastanak bit će za desetak dana

Beroš o veledrogerijama

- U ovom trenutku ne promišljamo o povećanju doprinosa za zdravstvo - rekao je Beroš.

Kaže i kako zajedničkim nastojanjima žele riješiti ovaj stari problemi. Kaže da je sastanak protekao u konstruktivnom tonu i da je ministar Marić ostavio otvorenim dodatna sredstva za plaćanje. Dodaje da u okviru budućeg rebalansa proračuna koji se očekuje da budu naznačena i dodatna sredstva. Kaže da je dinamični plan otplate duga bio razlog za sastanak.

Dodaje da su dugoročna rješenja u nadležnosti Vlade te dodaje da su zbog rješavanja COVID problematike troškovi veliki.

Misli da neće biti problema u opskrbi bolnica lijekovima ni nakon isteka roka za deset dana kad bi trebao biti novi sastanak.

- Vlada radi nevjerojatne napore da stabiliziramo opksrbu lijekovima, sve to košta. Dubrava je svijetli primjer svega toga. I danas se razgovara o još jednoj jedinici, u bolnici Sestara Milosrdnica. Tu su i prekovremeni sati koji se trebaju isplatiti - rekao je Beroš i dodao da je dostupnost lijekova jako velika.

- Činjenica je da kao društvo moramo razmisliti o pravcu kretanja. Po meni nije opcija kresanje prava ili rezanje liste lijekova- rekao je Beroš i dodao da je rješenje u racionalizacijij troškova. Ponavlja i da je do problema došlo i sa usklađenjem sa EU zakonima kad su prekovremeni sati izazvali probleme. 

- To treba svaki ravnatelj odrediti, da se prekovremeni sati određuju samo kad je to stvarno potrebno. Prekovremeni sati nisu način za povećanje plaće - rekao je.

- Dugovi prema veledrogerijama se povećavaju upravo zato što zdravstvene ustanove ne mogu uredno poslovati

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 239
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...