To je to što me zanima!

Bešćutno raketirao grad: Umro je zapovjednik napada na Split

Za svoje zločine Mile Kandić(84) nikad nije kažnjen a granatirao je grad u kojem je godinama živio. On je početkom rata u Hrvatskoj bio zapovjednik Komande Vojnopomorske oblasti
Vidi originalni članak

Viceadmiral Mile Kandić, zapovjedio je napad na Ploče uz sudjelovanje zrakoplova, u Vrbanju na Hvaru naredio je raketiranje poljoprivredne zračne luke, u Splitu su po njegovom naređenju pucali su iz kasarni na civilne objekte, a polovicom studenog 1991. vodio je i napad na Split, Kaštela i Šoltu.

Rođen u Konjicu u BiH, živio je u Splitu u Pojišanskoj ulici. Početkom rata  bio je zapovjednik Komande Vojnopomorske oblasti.  

Još 1992. godine osuđen na 15 godina, što je Vrhovni sud RH poslije preinačio u dvadeset godina zatvora. Osim njemu, suđeno je, svima u odsutnosti, trideset dvojici oficira JNA, ponajviše mornarice i KOS-a. Proglašeni su odgovornima za smrt petero civila i 22 ranjena te krivima zbog toga što su u razdoblju od rujna 1991. do siječnja 1992. na području Splita, Trogira, Kaštela, Solina, Brača i Ploča uz upotrebu oružane sile i terora prema civilima i njihovoj imovini, te u kasnijim sukobima s obrambenim snagama Republike Hrvatske, sudjelovali u okupaciji Hrvatske i stvaranju velike Srbije. Blokirali su luke i zapovijedali otvaranje vatre po gradovima i naseljima.

Dobili su visoke zatvorske kazne, a oslobođen je samo jedan, dok je Županijski sud u Splitu 2013. obustavio kaznene postupke protiv četvorice te je zaključeno da nema osnova za daljnji kazneni progon.

Mile Kandić se nakon rata potpuno povukao iz javnosti, a navodno je živio i umro u Herceg Novom.  

Idi na 24sata

Komentari 127

  • Nikola Jankovic 22.09.2017.

    Izraelaca ima koliko i nas (nešto više, dijaspora+ država) no zločinci protiv njihovog naroda ne spavaju mirno ni nakon 70godina nigdje u svijetu, dok naši slobodno hodaju i žive čak i u Hrvatskoj......to je bez sumnje jasan pokazatelj koliko cijenimo vlastiti narod i domovinu.

  • Lori Loredana 22.09.2017.

    ****Admin****: Poštovani, molimo vas da ne komentirate opomene Admina. Za sve dodatne informacije uvijek se možete javiti na e-mail zona@24sata.hr.  

  • orgon 22.09.2017.

    ...i on traktorom otišo....

Komentiraj...
Vidi sve komentare