To je to što me zanima!

Beskućnik vratio 50.000 kuna, još živi u prikolici

POŠTEN I PONOSAN: Alenko Barać Roje (61) kaže da bi, bez obzira na siromaštvo, i danas vratio novac. Samo želi imati krov nad glavom
Vidi originalni članak

Ispred Caritasove menze u Splitu Alenko Barać Roje (61) našao je 2006. godine torbu s 50.000 kn. Iako je živio u bijedi, u trošnoj kamp-kućici i s 1000 kn mjesečnih primanja, Alenko je vratio novac vlasniku. Zbog herojskog djela splitski beskućnik dobio je priznanje Ponos Hrvatske 2006. godine, a Alenka je primio i predsjednik Mesić. Danas, tri godine poslije, Alenko i dalje živi u istoj, poluraspadnutoj kamp-kućici koja prokišnjava na sve strane. Nema ni struje ni vode, a osobnu higijenu obavlja u zahodu sportsko-ribolovne lučice Mornar. Kaže da bi i danas postupio jednako i vratio novac.
- Nego što! Cijeli sam život bio pošten i ponosan. Na žalost, takvi uvijek prođu najgore - dodao je.
- Predsjednik Mesić mi je rekao kako sigurno neću postati bankar kad sam vratio toliki novac. Nasmijao sam se. Žao mi je što nije doznao u kakvim uvjetima živim - prisjetio se splitski beskućnik susreta s predsjednikom. Boli ga što mu nitko iz braniteljskih udruga ne želi pomoći. Alenko je bio hrvatski vojnik od prvog do posljednjeg dana Domovinskog rata. Jedina korist mu je privremena mirovina.
- Do lani sam primao 1000 kuna na mjesec, sad primam 2300 - ispričao je Alenko, kojem je najveća želja imati čvrst krov nad glavom.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • MpH 07.12.2009.

    Mogao se i Stipica isprsit pa čovjeku umjesto vica barem dati lovu za montažnu kućicu... veselica komentar ti je na mjestu!

  • maxabc 07.12.2009.

    Svaka njemu čast na poštenju. Zanima me što li je taj čovjek radio u životu osim što je bio \"zaposlen \" ko branitelj. Čudi me da sa 61 godinom u guzici sada nema apsolutno ništa. Ako je invalid opravdana je situacija ali ako samo čeka da mu netko nešto da onda tu nešto ne valja.....

  • Ludo 06.12.2009.

    jos jedan dokaz da se kod nas postenje ne isplati.. Ali taj covjek barem ima cistu savjest. Za njega treba napravit humanitarnu akciju..a ne za neke udruge lopovske itd.

Komentiraj...
Vidi sve komentare