To je to što me zanima!

Bez državne mature manje bodova za upisu na faks

Djeca branitelja, ratnih vojnih invalida te učenici sa 60 ili više posto invaliditeta imaju pravo na izravan upis na fakultet. Moraju samo prijeći prag
Vidi originalni članak

Kako će se netko tko nije polagao državnu maturu, a maturirao je 2009., ili prije pet ili deset godina, upisivati na fakultet?
Kandidati koji nisu navršili 24 godine, a završili su obrazovanje prije 2010. godine, također mogu polagati ispite državne mature. Na studijski program mogu se prijaviti i ako ne polože državnu maturu, no tada ne dobivaju bodove nego konkuriraju samo ocjenama iz srednje škole. Kandidati stariji od 24 godine moraju provjeriti na željenom visokom učilištu postoje li za njih posebni uvjeti upisa. Ako ne postoje, za njih vrijede ista pravila kao i za mlađe od 24 godine.

Mora li državnu maturu polagati netko tko samo želi promijeniti fakultet?
O visokom učilištu ovisi hoće li priznati položene ispite i omogućiti prijelaz na novi studij. To treba provjeriti s njima.

Što će biti s učenikom koji se, primjerice, razboli tijekom pisanja ispita na maturi?
Prekine li učenik ispit na neko vrijeme iz opravdanih razloga, omogućit će mu nastavak pisanja. Ispitno povjerenstvo će učeniku produljiti pisanje ispita za onoliko vremena koliko je prekid trajao, ali najviše do 50 posto vremena predviđenog za ispit.

Gdje i kad će biti besplatne pripreme?
Dopunsku nastavu organizirat će strukovne škole za učenike koji nisu imali isti broj sati nastave obveznih predmeta tijekom četverogodišnjeg školovanja. Nastavu će organizirati u prostorijama škole.

Moraju li učenici s teškoćama polagati maturu i postoje li za njih druga pravila?
I takvi učenici imaju mogućnost polaganja državne mature na temelju istih ispita, odnosno istih pitanja. Međutim, učenici s poteškoćama imaju pravo tražiti prilagodbu ispitne tehnologije. Važno je da se jave svom ispitnom koordinatoru ili nastavniku. Ispitni koordinator će svakog učenika upoznati s načinom polaganja ispita ili svime što je potrebno kako bi ostvario svoja prava na državnoj maturi.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • marcelina 24.05.2010.

    mauzetong pa onda ne preostaje ništa drugo nego sam zasuci rukave i zarađuj za školovanje ko masu nas ...neće uvijek biti mamice i tatice.....ako ti je stvarno stalo do toga.....jooooj nebi se pomučili malo nego bili na grbači do 35.

  • mauzetong 20.01.2010.

    Dragi ljudi, nemojte se brinuti oko nas djece hrvatskih branitelja, da nas se upiše i 10 000, uz ovako teško financijsko stanje naših roditeja, vjerojatno bi nas samo 500 završilo fakultet. Brinite se o onima, čiji su tatice jamili dok su se naši krvavo borili i stvarali Hrvatsku. Oni ce sigurno imati izravan upis, vjerujem da nece ni morati polagati državnu maturu!

  • tkudelj1 19.01.2010.

    jel to onda sada sigurno? ne vidim tu informaciju da piše na službenim stranicama o državnoj maturi... ima li neko link koji ovo portvđuje ili su samo novinari nešto krivo protumačili ,zapisali ili prepisali...

Komentiraj...
Vidi sve komentare