Obavijesti

News

Komentari 10

Bez državne mature manje bodova za upisu na faks

Bez državne mature manje bodova za upisu na faks
1

Djeca branitelja, ratnih vojnih invalida te učenici sa 60 ili više posto invaliditeta imaju pravo na izravan upis na fakultet. Moraju samo prijeći prag

VIDEO

Kako će se netko tko nije polagao državnu maturu, a maturirao je 2009., ili prije pet ili deset godina, upisivati na fakultet?
Kandidati koji nisu navršili 24 godine, a završili su obrazovanje prije 2010. godine, također mogu polagati ispite državne mature. Na studijski program mogu se prijaviti i ako ne polože državnu maturu, no tada ne dobivaju bodove nego konkuriraju samo ocjenama iz srednje škole. Kandidati stariji od 24 godine moraju provjeriti na željenom visokom učilištu postoje li za njih posebni uvjeti upisa. Ako ne postoje, za njih vrijede ista pravila kao i za mlađe od 24 godine.

Mora li državnu maturu polagati netko tko samo želi promijeniti fakultet?
O visokom učilištu ovisi hoće li priznati položene ispite i omogućiti prijelaz na novi studij. To treba provjeriti s njima.

Što će biti s učenikom koji se, primjerice, razboli tijekom pisanja ispita na maturi?
Prekine li učenik ispit na neko vrijeme iz opravdanih razloga, omogućit će mu nastavak pisanja. Ispitno povjerenstvo će učeniku produljiti pisanje ispita za onoliko vremena koliko je prekid trajao, ali najviše do 50 posto vremena predviđenog za ispit.

Gdje i kad će biti besplatne pripreme?
Dopunsku nastavu organizirat će strukovne škole za učenike koji nisu imali isti broj sati nastave obveznih predmeta tijekom četverogodišnjeg školovanja. Nastavu će organizirati u prostorijama škole.

Moraju li učenici s teškoćama polagati maturu i postoje li za njih druga pravila?
I takvi učenici imaju mogućnost polaganja državne mature na temelju istih ispita, odnosno istih pitanja. Međutim, učenici s poteškoćama imaju pravo tražiti prilagodbu ispitne tehnologije. Važno je da se jave svom ispitnom koordinatoru ili nastavniku. Ispitni koordinator će svakog učenika upoznati s načinom polaganja ispita ili svime što je potrebno kako bi ostvario svoja prava na državnoj maturi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu