To je to što me zanima!

Bez pesticida, sve je prirodno: Kralj rajčica uzgojio 120 vrsta

U rajskom vrtu Miće Brankovića u Tovarniku mogu se kušati sorte principe borghese, red fig, yellow submarine, gardener delight, green pepper, jasnaja...
Vidi originalni članak

Ovo su u Hrvatskoj potpuno nove sorte, tek od ove godine prvi put s njima eksperimentiramo. I mogu vam reći da su sve uspjele i u mom rajskom vrtu naišle na plodno tlo, priča Mićo Brkanović (69) iz Tovarnika.

Prije nekoliko dana je skupini stručnjaka sa Zavoda za povrćarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta i chefovima poznatih restorana predstavio čak 58 starih sorti rajčica sa svih strana svijeta, različitih boja, veličina, okusa...

- I sve su uspjele! Mogu reći da je ova godina bila idealna za rajčice. Od ranije sam eksperimentirao s više od 60 drugih sorata, što s ovih ‘novih’ 58 moj vrt čini uistinu posebnim - priča Mićo. Prema njegovim riječima, svi koji probaju starinske sorte nauče da rajčice ne moraju nužno biti crvene.

- Ono što mi kupujemo na tržnici uglavnom su hibridi. Te rajčice izgledaju lijepo, no one su poput plastike, mogu se čuvati do tri mjeseca. Moje rajčice, kad sazore, moraju se pojesti u dva-tri dana - napominje Brkanović.

Tako se u Mićinu rajskom vrtu, mogu kušati sorte principe borghese, red fig, yellow submarine, gardener delight, green pepper, jasnaja, galina...

- Meni je posebno zanimljiva sorta indigo rose, porijeklom s Madagaskara, tamnoplave i crne boje, koja, kad sazori, pola bude crvena a pola crna - kaže Mićo.

- Samo s Jadrana imam više od 200 kupaca sjemena mojih rajčica koje su potpuno organske - priča.

- Kod mene nema ni herbicida ni pesticida, sve je prirodno - zaključio je Brkanović.

Idi na 24sata

Komentari 51

  • Mošsimislit 13.09.2015.

    Hvala ali ja to nebi jeo...u njoj ima pitaj boga kolko teških metala,sumpora i ostalih piz..rija koje padaju s kišom! Može on tvrdit kolko ga volja da su ekološke ! Držim se ja svojih iz plastenika koje vide samo bunarsku vodu a ne kisele kiše!

  • Korbar Vlado 13.09.2015.

    Prema sortama paradajza iz tropa i sub-tropa sam pomalo skeptičan. Ali ruske a pogotovo sibirske sorte su nešto drugo. Relativno brzo dozrijevaju, a prilagodljive su klimatskim prilikama na kontinentu. Ona Galina tu spominjana je mali šeri paradajz, ali,,, Npr; siberian red tomato (- jabučar veličine kokošjeg jajeta -od sijanja do berbe najviše 50 do 60 dana - meni je največi dio njega preživo prošlogodišnju bolest koja je zahvatila sve kemijski netretirane nasade ) ,,,,,,, Azoychka i Orange Tomato - (Žuti veliki jabučari od sijanja do berbe 70-80 dana,, otporni na prve jesenje magle i temperature do 10 u plusu),,,,, Black Tula - osobine iste ko kod prethodnih samo tamnocrvene boje........... Ima ih još ruskih, ukrajinskih i sibirskih,, ali sa prethodne 3 sorte, uz američki Rutger koji ima slične osobine ko prethodni, a ima ga u hrvatskim dučanima, imam najbolja dugogodišnja iskustva.

  • šator 13.09.2015.

    ne vjerujem u taj podhvat jer bez spricanja ,nema sanse da opstanu,ne mogu jednu uzgojiti a kamoli 120.vrsta ,jer je napdaju pepelnica plenjaca jedino ako ih drzi u kuhinji jednostavno ne vjerujem ako je istina treba uci u ginesovu ..

Komentiraj...
Vidi sve komentare