To je to što me zanima!

Bi li nam mogle vrlo skoro 'kihnuti' državne financije?

U siječnju su dramatično pale uplate doprinosa. Državnoj blagajni prijeti velika “rupa” koju će biti teško popuniti, a Šuker ne priznaje problem
Vidi originalni članak

Ministar financija Ivan Šuker ustrajno uvjerava sebe i naciju kako je s državnom blagajnom sve u redu. Iščuđava se kao vlaška mlada kad ga netko pita za rebalans. Na to pitanje uvijek ima isti odgovor: mirovine se isplaćuju na vrijeme, država podmiruje sve dugove pa zašto bi se išlo u rebalans? Danas ga je i premijerka Kosor podržala. Na sastanku u HBOR-u rekli su kako nema krize pa ni razloga za rebalans proračuna. No dokle će sve biti “u redu”? Prema podacima koje je objavio Novi list, proračunski prihodi od doprinosa bili su u siječnju 320 milijuna kuna manji nego u istome mjeseculani. U HZZO je uplaćeno 120 milijuna kuna manje nego u siječnju 2009. Prihodi od doprinosa pali su na razinu iz 2007. Mirovine i zdravstvo mogli bi “potopiti proračun”.
- Ministarstvo financija će danas ili sutra objaviti točno stanje stvari u blagajni - objasnio nam je ministar Ivan Šuker.
Ekonomist Dragan Kovačević upozorava da su kolaps financija već osjetili poduzetnici.
- Ubrzo će se postaviti pitanje plaća i mirovina u javnom sektoru. Smatram da se trebaju zabrinuti svi građani jer ne idemo u dobrom smjeru. Ako se u obzir uzmu brodogradnja i jamstva koja dolaze na naplatu, rebalans će ipak biti potreban - misli Kovačević.
- Prije osam mjeseci izračunao sam da  gospodarstvo može izdržati proračun do 100 milijardi kuna, ali sad je to i 120 milijardi kuna, iz čega proizlazi da je proračun nategnut za 20 milijardi kuna. Gdje ih naći?
Odgovor na to pitanje nitko ne zna, a država problem ni ne priznaje.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • casio 23.02.2010.

    ZNA SE.IDEMO DALJE. U p... materi...

  • sudacx 23.02.2010.

    on moze da progura pola godine da osim vode nista drugo ne takne ... a mi ni dana

  • crnilabud 23.02.2010.

    ...vlaška mlada??

Komentiraj...
Vidi sve komentare