To je to što me zanima!

'Bicikliste se tretira liberalnije nego vozače auta, to je krivo'

Samo prošle godine u naletima auta na bicikl poginulo je 16 ljudi. Prometni stručnjak Željko Marušić kaže kako je to u Hrvatskoj posljedica dva problema - manjak infrastrukture i opća nekultura biciklista
Vidi originalni članak

Zagreb ima 270 kilometara biciklističkih staza. U videu koji smo dobili u četvrtak, biciklist u Zagrebu nije se koristio jednom od tih staza. On je preko cijelog križanja, dok mu je bilo crveno svjetlo, odlučio krenuti i umalo ga je udario automobil.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Samo prošle godine u naletu automobila na bicikl poginulo je 16 ljudi.

Takvih nesreća lani je bilo 368. 

- Čekali smo da nam se upali zeleno i baš se u tom trenutku pojavio biciklist. Završilo je kako je završilo, a moglo je biti puno gore - ispričao nam je Tomislav Rešković, koji nam je poslao snimku na Zagrebačkoj aveniji u Zagrebu.

VIDEO: IMAO PUNO SREĆE Sekunde do katastrofe: Preko šest traka na crveno u Zagrebu

Biciklist je, naime, krenuo voziti preko cijelog križanja u potpunosti zanemarujući da se na tom dijelu nalaze biciklističke staze. Vozio je po kolniku te prešao preko šest trakova i prošao kroz crveno svjetlo na semaforu. Pred Tomislavom se pojavio upravo kad se njemu upalilo zeleno svjetlo. Tomislav je krenuo na svojemu motociklu, ali je primijetio biciklista.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

'Od deset biciklista, dva ili tri će proći na crveno'

Međutim, nije ga uočio automobil koji je došao iz pozadine. U zadnji čas je uspio zakočiti da ne udari neopreznog biciklista. Čitavu situaciju zabilježila je kamera na Tomislavovoj kacigi.

- Stoput tako prelaze na crveno na biciklima. Ne znam što im se mota po glavi. Valjda misle neće me udariti nitko, stići ću. Eto, ovaj put je dobro završilo - dodao je Tomislav, koji je inače kirurg i kaže kako se nagledao posljedica ovakvih slučajeva.

Međutim, ovakvih je situacija u Zagrebu sve više. Svako malo u prometu nastrada netko od biciklista.

Prometni stručnjak Željko Marušić ističe kako je to u Hrvatskoj posljedica dva problema, a to su manjak infrastrukture i opća nekultura biciklista.

- U Zagrebu je potrebno sagraditi više biciklističkih staza po kojima će se voziti biciklisti. Međutim, to ne znači da će se stvari riješiti. U Hrvatskoj postoji dvojnost u sudskoj praksi oko biciklističkih prijelaza. Naime, na nekim prijelazima postoji crvena traka da se radi o biciklističkom prijelazu, ali na nekim takvim prijelazima nema ni znaka ni svjetlosne signalizacije da se zaista radi o biciklističkom prijelazu. I kako onda prosuditi? Uz to, biciklisti ne silaze kad prelaze preko pješačkog prijelaza, a trebali bi - kaže Marušić. 

Ističe i kako je problem to što se pješačke ili biciklističke prekršaje tretira nešto liberalnije nego za prekršaje počinjene u automobilu.

- Od deset automobila možda neće ni jedan proći na crveno, ali od deset biciklista će ih dva ili tri sigurno proći. Policija bi trebala jednako to tretirati kao prekršaj i kažnjavati bicikliste. Tako ćemo postići veću kulturu u prometu - zaključio je Marušić.

Biciklisti u prometu

Za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila, od razine opremljenosti do zabrane vožnje po nogostupu
Sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama te za sigurno sudjelovanje u prometu, bicikl mora biti opremljen:

  • kočnicom za svaki kotač (naprijed mora biti ručna kočnica)
  • jednim ili dva simetrična svjetla (naprijed bijele boje, stražnja – pozicijska su crvene boje)
  • jednim ili dva simetrično postavljena netrokutasta katadioptera crvene boje na stražnjoj strani
  • na prednjoj i stražnjoj strani svake pedale katadiopterom jantarne boje
  • reflektirajućim tijelima koja reflektiraju svjetlost bijele ili žute boje na bočnim stranicama kotača
  • uređajem za davanje zvučnih signala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Obveze i zabrane

Ako ste na biciklu, dužni ste se kretati biciklističkim stazama ili trakama, a ako ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ne smijete skidati obje ruke s upravljača, pridržavati se za druga vozila, a ako se vozite u skupini biciklista, trebate se kretati jedan iza drugoga.

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a starijima od 16 godina se preporučuje nošenje kacige.

Predviđene kazne

Imajte na umu da za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila.

To znači da ne smijete upravljati pod utjecajem alkohola u koncentraciji iznad 0,50 g/kg, kretati se po nogostupima, prelaziti biciklom preko pješačkog prijelaza i kretati se zabranjenim smjerovima.

Kazna za vozača bicikla za vožnju pod utjecajem alkohola je 500 kuna, a za kršenje ostalih navedenih odredbi novčana kazna iznosi 300 kuna.

 

Idi na 24sata

Komentari 128

  • 09.08.2019.

    Sad svi osuđujete ponašanje biciklista i pješaka, a kada je policajac starijoj gospođi htio naplatiti kaznu za prolazak kroz crveno pozivalo se na prekoračenja ovlasti. Samo što se nije pozivalo na javni linč policajca koji je samo pokušao provoditi zakon. Tada su mediji poslali jasnu poruku- budala tko poštiva zakon.

  • SaschaWiese 09.08.2019.

    Ludo je samo to koliko smo nehativni prema biciklistima. Ja se slazem, potpuno se slazem... ista pravila za sve ucesnike u prometu... a to bi za vozace auta znacilo: nema pretjicanja biciklista po punoj liniji, nema prilaska biciklistima blize od 1.5 m sa biko koje strane, pa ni pri preticanju, nema oduzimanja lrednosti biciklistima... sto se indrastrukture tice, uzas... nemamo nista, i dok se taj problem ne rijesi vazi samo moto... Respektirajmo se medjusobno... nitko nije savrsen i svi grijesimo, a bez obzira rkoje kriv na kraju uvjek stradajh slabiji, a to su biciklisti...

  • tutek 09.08.2019.

    Koliko puta se desilo, kolona automobila vozi polako, s desne strane krivuda bicikl istom brzinom, dođemo do križanja odjednom krkan skrene ispred kolone preko zebre. Prikočiš i potrubiš budali i dobiješ srednji prst. Ili kad ti u kontra smjeru samo izroni iz mraka potpuno neosvijetljen i nevidljiv krkan na biciklu. Jer on iz svog mraka vidi osvijetljeni auto a nema dovoljno u glavi da shvati da njega ne vide.

Komentiraj...
Vidi sve komentare