To je to što me zanima!

Biden na obljetnicu presude Roe protiv Wadea: Borba za pravo na pobačaj još nije gotova...

Biden je u 'tvitovima' u nedjelju istaknuo da se "o pravu žena na izbor ne može pregovarati" i pozvao Kongres da donese zakon koji će biti u skladu s presudom Roe protiv Wadea
Vidi originalni članak

Bitka za pobačaj "nije gotova", izjavio je Joe Biden u nedjelju, točno 50 godina nakon glasovite presude Vrhovnog suda kojom je zajamčen pristup pobačaju diljem Sjedinjenih Država, ali je srušena u lipnju prošle godine.

'IDEMO NAPRIJED ZAJEDNO' Joe Biden odao počast Martinu Lutheru Kingu: 'Borba za dušu naše nacije je trajna, ne staje'

- Trebali smo danas slaviti pedesetu obljetnicu Roe protiv Wadea- sudske odluke koja je desetljećima jamčila pravo na pobačaj na čitavom teritoriju SAD-a, napisao je demokratski predsjednik u objavi na Twitteru.

- Umjesto toga, republikanski čelnici 'MAGA' (pristaše programa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa "Učinimo Ameriku ponovno velikom" ili "Make America Great Again") zaratili su protiv prava žena da same odlučuju o svom zdravlju- istaknuo je Joe Biden.

- Uvijek sam se borio i borit ću se za reproduktivna prava žena- poručio je predsjednik koji nema velike ovlasti u vezi s tim pitanjem.

PODJELA U SRBIJI Vučić pod pritiskom dijela oporbe da razjasni prijedlog o normalizaciji odnosa s Kosovom

Najviši američki sud u lipnju prošle godine je ukinuo tu presudu ocijenivši da Ustav ne jamči pravo na namjerni prekid trudnoće.

Tako je Vrhovni sud, u koji je Donald Trump imenovao konzervativne sudce, omogućio dvadesetek država u kojima su republikanci na vlasti da zabrane ili znatno ograniče pristup pobačaju.

Biden je u 'tvitovima' u nedjelju istaknuo da se "o pravu žena na izbor ne može pregovarati" i pozvao Kongres da donese zakon koji će biti u skladu s presudom Roe protiv Wadea.

No 80-godišnji demokrat teško može uspjeti u tome: Zastupnički dom Kongresa je nedavno prešao u ruke konzervativaca.

Predsjednik je od lipnja 2022. donio tek nekoliko izvršnih uredbi ograničenog dometa.

ZAHVALIO NA PODRŠCI Novi njemački ministar obrane susreo se s američkim kolegom: Razgovarali o pomoći Ukrajini

Potpredsjednica Kamala Harris treba u nedjelju u govoru u prigodi 50. obljetnice presude Roe protiv Wadea najaviti niz novih zakonskih mjera.

Ovaj put Bijela kuća želi zaštititi pristup tabletama na bazi mifepristona (RU 486) za prekid trudnoće u prvim tjednima.

Aktivisti za pravo žena na izbor najavili su skupove u nedjelju u više američkih gradova kako bi obilježili obljetnicu.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare