To je to što me zanima!

Bio je dio ideje: Hrvatskom je trebalo upravljati 200 familija

Od samostalnosti Hrvatske, tko god bio na vlasti, želio se svidjeti Ivici Todoriću. Franjo Tuđman omogućio mu je prvo širenje, a poslije su političari samo u hvalospjevima govorili o postignućima njegove obitelji
Vidi originalni članak

Čini se da je prvi hrvatski predsjednik, slušajući eho popularne francuske poslovice iz 1930-ih, o tome kako Francuskom vlada 200 obitelji, pomislio kako bi nešto što je dobro za Francusku moglo biti dobro i za Hrvatsku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nije uočio bitnu razliku. U Francuskoj je 200 obitelji vladalo zemljom nakon stoljeća dokazivanja, oni su počinjali od nule te izdržali kušnje vremena dok se nisu etablirali kao ekonomska aristokracija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Hrvatskoj je to plemstvo trebalo biti postavljeno odozgo, aktom vlasti, nametnuto. Zato je većina “tajkuna” brzo otpala. Neki su otpustili ljude, prodali imovinu i zadržali novac, drugi su prodali darovano bogatstvo, treći ogrezli u kriminalu pa emigrirali... Ivica Todorić bio je zadnji Tuđmanov tajkun. 

Idi na 24sata

Komentari 480

  • purgerica prva 21.10.2017.

    Vesna Pusić je još sredinom osamdesetih kada je kao profesorica sociologije radila na Filozofskom fakultetu u Zagrebuu svojoj knjizi, lansirala ideju o bogatim obiteljima koje bi trebale vladati zemljom. Preuzela tezu Édouarda Daladiera, francuskog premijera iz 1933. i člana socijalno-liberalne stranke Parti radical! Danas bi rekli PLAGIRALA!

  • purgerica prva 21.10.2017.

    Strašno! Ovo je eklatantan primjer kako od laži dugoročnim organiziranim ponavljanjem isto postane "istina"! Dobro piše Ivanković u Večernjem; "tkako je aktualna afera s Agrokorom, gotovo da ne prođe dan da netko ne kaže, napiše, objavi kako “svi znamo kako je nastao taj projekt – kao dio (HDZ-ova i/ili Tuđmanova) projekta o 200 bogatih obitelji”. Tom se tezom nastoji uvjeriti javnost da su tako Tuđman i njegovi 90-ih birali i odabirali 200 obitelji koje će, eto, preuzeti vođenje Hrvatskom. Ta je teza s vremenom postala općeprihvaćena (“svi znamo”), no je li to doista tako. Je li Tuđman imao takav projekt? Gdje je to Tuđman iznio taj svoj “općepoznati” koncept, kojom prilikom, pred kojim svjedocima? Kada se ta teza i njezin nastanak pomnije istraže, dolazi se do spoznaje da je ipak riječ o političkom mitu."

  • busdoznalud 20.10.2017.

    buahahaha, drugovi samoproglašene antif*kare na aparatima ponavljaju svoju laž o "Franjinoj" izjavi iako je istu drugarica vesnica iskoristila u svom pamfletiću i to plagiravši je od francuza. hehehe, drugovi zbunjeni na aparatima hiperventiliraju ne znajući kako laž evoluirati u istinu unatoč njenom upornom ponavljanju ;-PPP

Komentiraj...
Vidi sve komentare