To je to što me zanima!

Bio je hollywoodski glumac, pa je postao predsjednik: 'Mali zeleni' Reagana su opsjedali..

Čovjek koji je vodio SAD od 1981. do 1989. godine još dok je bio hollywoodski glumac 'zarazio' se znanstvenom fantastikom. On je zaista vjerovao i izvanzemaljce i htio se boriti protiv njih...
Vidi originalni članak

Ronald Reagan bio je američki lider cijelo jedno desetljeće, a umro je na današnji dan 2004. godine. Zadnjih deset godina života bolovao je od Alzerheimove bolesti. Jedan je od najpopularnijih američkih predsjednika iako je njegovih osam godina na čelu SAD-a bilo puno kontroverzi. 

Nitko nije mogao ni pomislit da će jedan hollywoodski glumac, koji je krajem 30- ih godina glumio uz bok sa tadašnjim najvećim zvijezdama kao što su Humphrey Bogart, Errol Flynn i Bette  Davis jednom postati predsjednik SAD-a.

'SSSR je Zli imperij'

Prije ulaska u politiku radio je još i kao sportski komentator i predsjednik američkog Ceha filmskih glumaca. Početkom šezdesetih prešao je iz Demokratske u Republikansku  stranku i 1966. pobijedio na izborima za guvernera Kalifornije s konzervativnim privrednim i socijalnim programom. Tako je krenuo njegov politički uspjeh da bi 1981. godine u dobi od 70 godina uvjerljivo pobijedio svog protivnika Jimmyja Cartera i bio izabran za 40. američkog predsjednika.

Njegova vladavina ostala je zapamćena po smanjenju poreza i izdataka savezne vlade, povećanju vojne potrošnje i iniciranje uspostave tzv. proturaketnoga obrambenog štita, kao vojnim  intervencijama na Grenadi 1983. i pokušaju rušenja protuameričkoga režima u Nikaragvi.
U vrijeme prvog mandata Reagan je zaoštrio je politiku prema SSSR-u i pojačao utrku u naoružanju, a poznata je njegova rečenica u kojoj je SSSR nazvao  - Zlim imperijem. 

ŽELIO JE DA GA PRIMIJETI Pucao u predsjednika jer je htio impresionirati Jodie Foster...

U drugom mandatu ipak je smanjio tenzije i našao zajednički jezik sa novim sovjetskim liderom Mihaelom Gorbačovom. To je dovelo do potpisivanja nekoliko sporazuma o smanjenju naoružanja te postupnom kraju Hladnog rata.

'Trebamo surađivati ako nas napadnu iz svemira'

No, Reagan se htio udružiti sa Gorbačovom u slučaju da dođe do invazije izvanzemaljaca pa ga je zamolio za suradnju.

U knjizi 'Kako su NLO-i pokorili svijet' David Clarke opisao je kako je Reagan bio opsjednut 'malim zelenima', a njegovim suradnicima je to išlo na živce, posebno savjetniku za nacionalnu sigurnost Colinu Powellu.

Njemu se dizala kosa na glavi kada je morao brisati dijelove o 'susretima treće vrste' iz Reaganovih govora kojima se namjeravao obraćati srednjoškolcima.
Kada bi svojem osoblju govorio o izvanzemaljcima, Powell bi kolutao očima.

- Iznenadio je Gorbačova govoreći mu kako je siguran da će dvije svjetske sile surađivati ako Zemlja bude u opasnosti od napadača iz svemira. Nakon njegove izjave sovjetski vođa je pristojno promijenio temu - kazao je Clarke.

Jednom prilikom Reagan je za moćnike organizirao gledanje Spielbergovog filma 'Bliski susreti treće vrste'. Kada je film završio okrenuo se publici i kazao 'neki od vas znaju da je sve  prikazano istinito - stoji u knjizi. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mrTrobec 05.06.2020.

    Našega Franju opsjedali su crveni,žuti,crni i oni sa sitnim zubima

  • kriticar333 05.06.2020.

    Regan je sam imao bliski susret sa NLO dok je bio guverner zato je bio zainteresiran za to,a za bliske susrete treće vrste Spielberg je sve čuo od ljudi iz vlade i napravio film o tome,a sad koliko ima istine ko zna.uglavnom fenomen NLO je stvaran a da li su to alieni ili naše napredne tajne letjelice kao Astra TRB3 ko zna ili i jedno i drugo.

  • Leon Black 05.06.2020.

    Eto, glumac je bio predsjednik, vrlo uspješan i popularan, najmoćnije države na svijetu. Pa zašto onda ne bi kod nas mogao biti premijer, također uspješan i popularan, jedan pjevač? Koji je uz to i uspješni visokoobrazovani poduzetnik i domoljub...

Komentiraj...
Vidi sve komentare