Obavijesti

News

Komentari 4
Foto: Imdb/wikipedia
OSAM GODINA VODIO AMERIKU

Bio je hollywoodski glumac, pa je postao predsjednik: 'Mali zeleni' Reagana su opsjedali..

Čovjek koji je vodio SAD od 1981. do 1989. godine još dok je bio hollywoodski glumac 'zarazio' se znanstvenom fantastikom. On je zaista vjerovao i izvanzemaljce i htio se boriti protiv njih...

Ronald Reagan bio je američki lider cijelo jedno desetljeće, a umro je na današnji dan 2004. godine. Zadnjih deset godina života bolovao je od Alzerheimove bolesti. Jedan je od najpopularnijih američkih predsjednika iako je njegovih osam godina na čelu SAD-a bilo puno kontroverzi. 

Nitko nije mogao ni pomislit da će jedan hollywoodski glumac, koji je krajem 30- ih godina glumio uz bok sa tadašnjim najvećim zvijezdama kao što su Humphrey Bogart, Errol Flynn i Bette  Davis jednom postati predsjednik SAD-a.

'SSSR je Zli imperij'

Prije ulaska u politiku radio je još i kao sportski komentator i predsjednik američkog Ceha filmskih glumaca. Početkom šezdesetih prešao je iz Demokratske u Republikansku  stranku i 1966. pobijedio na izborima za guvernera Kalifornije s konzervativnim privrednim i socijalnim programom. Tako je krenuo njegov politički uspjeh da bi 1981. godine u dobi od 70 godina uvjerljivo pobijedio svog protivnika Jimmyja Cartera i bio izabran za 40. američkog predsjednika.

Njegova vladavina ostala je zapamćena po smanjenju poreza i izdataka savezne vlade, povećanju vojne potrošnje i iniciranje uspostave tzv. proturaketnoga obrambenog štita, kao vojnim  intervencijama na Grenadi 1983. i pokušaju rušenja protuameričkoga režima u Nikaragvi.
U vrijeme prvog mandata Reagan je zaoštrio je politiku prema SSSR-u i pojačao utrku u naoružanju, a poznata je njegova rečenica u kojoj je SSSR nazvao  - Zlim imperijem. 

Pucao u predsjednika jer je htio impresionirati Jodie Foster...
Pucao u predsjednika jer je htio impresionirati Jodie Foster...

U drugom mandatu ipak je smanjio tenzije i našao zajednički jezik sa novim sovjetskim liderom Mihaelom Gorbačovom. To je dovelo do potpisivanja nekoliko sporazuma o smanjenju naoružanja te postupnom kraju Hladnog rata.

Горбачев и Рейган

'Trebamo surađivati ako nas napadnu iz svemira'

No, Reagan se htio udružiti sa Gorbačovom u slučaju da dođe do invazije izvanzemaljaca pa ga je zamolio za suradnju.

U knjizi 'Kako su NLO-i pokorili svijet' David Clarke opisao je kako je Reagan bio opsjednut 'malim zelenima', a njegovim suradnicima je to išlo na živce, posebno savjetniku za nacionalnu sigurnost Colinu Powellu.

Njemu se dizala kosa na glavi kada je morao brisati dijelove o 'susretima treće vrste' iz Reaganovih govora kojima se namjeravao obraćati srednjoškolcima.
Kada bi svojem osoblju govorio o izvanzemaljcima, Powell bi kolutao očima.

- Iznenadio je Gorbačova govoreći mu kako je siguran da će dvije svjetske sile surađivati ako Zemlja bude u opasnosti od napadača iz svemira. Nakon njegove izjave sovjetski vođa je pristojno promijenio temu - kazao je Clarke.

Jednom prilikom Reagan je za moćnike organizirao gledanje Spielbergovog filma 'Bliski susreti treće vrste'. Kada je film završio okrenuo se publici i kazao 'neki od vas znaju da je sve  prikazano istinito - stoji u knjizi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti