Obavijesti

News

Komentari 5

Pucao u predsjednika jer je htio impresionirati Jodie Foster...

Pucao u predsjednika jer je htio impresionirati Jodie Foster...
1

Propali student John Hinckley Jr. (25) pokušao je ubiti američkog predsjednika Ronalda Reagana 1981. godine. Metak atentatora prošao samo nekoliko centimetara od njegova srca

VIDEO

Tek nešto više od dva mjeseca nakon što je stupio na dužnost, američki predsjednik Ronald Reagan bio je meta atentatora. U njega je 30. ožujka 1981. godine u Washingtonu pucao 25- godišnji John Hinckley Jr.

On je bio propali student opsjednut s glumicom Jodie Foster, a svoju nesuđenu ljubav pokušao je impresionirati ubojstvom. Odlučio je ubiti predsjednika SAD -a. Naime, poremećeni obožavatelj Hinckley bio je totalno opsjednut sa Jodie Foster  nakon što je odgledao 'Taksist', kultni film Martina Scorsesea. Počeo je uhoditi dok je pohađala sveučilište Yale. Slao joj je ljubavna pisma i pjesme u kampus te ju je čak zvao i telefonom. Nije odustao iako mu je izričito rekla da nije zainteresirana za njega.

Ostavljao joj pisma ispred vrata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, on nije odustao nego je nastavio proganjati. Upisao je Yale s namjerom da joj se približi te joj neprestano ostavljao ljubavne poruke i pjesme ispred vrata. Kao nikako nije uspijevao razviti s njom nikakav ozbiljniji kontakt počeo je maštati o otmici aviona ili samoubojstvu kako bi skrenuo njenu pažnju.

Na kraju, odlučio se na atentat na predsjednika želeći na taj način postati povijesna figura. 

Na dan atentata ostavio je pismo u hotelskoj sobi adresirano na glumicu.

- Molim te, pogledaj u svoje srce i makar mi daj šansu da ovim povijesnim činom zadobijem tvoje poštovanje i ljubav - napisao je Hinckley između ostalog.

Čekao Reagana ispred hotela

Hinckley  je čekao da Reagan izađe iz washingtonskog hotela Hilton gdje je bio na ručku. Kad je predsjednik s tjelohraniteljima i zaposlenicima krenuo prema limuzini Hickley je uspio na Reagana i njegovu pratnju ispaliti nekoliko hitaca iz revolvera.

Tom prilikom su pogođeni Reagan, njegov asistent James Brady i još dvije osobe. Metak atentatora prošao samo nekoliko centimetara od predsjednikova srca,  probio mu plućno krilo i prouzrokovao unutrašnje krvarenje.

Reagan je tek naknadno shvatio da je ranjen. U posljednjem trenutku odveli su ga u bolnicu gdje mu je krajnjim naporom spašen život. Nekoliko mjeseci kasnije Reagan se oporavio, ali su ozljede bile teže nego što je u početku priopćeno javnosti. 

Nakon oporavka, Reagan je rekao da oprašta Hinckleyu. O svom atentatoru zapravo i nije imao ružnih riječi.

- Nije bio baš svoj. Zbog toga sam ga spomenuo u svojim molitvama - rekao je Regan.

'Zgrabit ću te Fosterova'

Nakon što je Hinckley izjavio da je pucao u predsjednika kako bi zadivio slavnu glumicu mediji su nagrnuli na sveučilište  Yale i neprestano je pratili. Pozvana je čak svjedočiti tijekom suđenja.
Nakon što je odgovorila na pitanje kazavši "Nemam nikakve veze s Johnom Hinckleyjem mlađim", Hinckley ju je pogodio olovkom i povikao "Zgrabit ću te, Fosterova!" 

64th annual Academy Awards - Los Angeles

Nakon suđenja poslao je pismo medijima: 

Pucnjava ispred hotela je najveći ljubavni dar u povijesti. Žrtvovao sam se i počinio ultimativni zločin u nadi da ću osvojiti srce djevojke. Ona nije cijenila taj izraz ljubavi… Ona se ponaša kao da joj se ništa posebno nije dogodilo. I dalje je distancirana i muči me svojom tišinom. Dao sam joj život, a njoj nije stalo. Jodie zna tko sam, a sad i cijeli svijet zna tko sam. Ali je li to važno? želio sam njezinu ljubav, a ne doživotnu zloglasnost… Jody će me možda nastaviti ignorirati, ali nikad neće prestati razmišljati o meni. Od nje sam napravio najpoznatiju glumicu svijeta. Svi znaju za Jodie i Johna, postali smo povijesni par – dio je dugačkog pisma koje je poslao medijima nakon suđenja, a tada ga je sud već smjestio u psihijatrijsku bolnicu St. Elizabeth.

Depresija i poremećaj ličnosti

Naime, zbog psihičke neuračunljivosti, Hinckley je oslobođen optužbe za pokušaj ubojstva. Dijagnosticirana mu je akutna psihoza, velika depresija i narcisoidni poremećaj ličnosti. Nakon dugotrajnog psihijatrijskog liječenja vraćen je u društvo i danas živi mirnim građanskim životom u kući sa svojom majkom. U državnoj psihijatrijskoj bolnici u Washingtonu proveo je posljednjih 35 godina.

Atentatorova opsesija ženama dolazila je do izražaja i kasnije, pa je tijekom liječenja redovito održavao vezu s čak nekoliko pacijentica psihijatrijske bolnice. Jednom prilikom glumio je zubobolju kako bi otišao kod zubarice čije je slike prethodno vidio na internetu.

Na slobodi ali pod strogim nadzorom

John Hinckley Jr pušten je na slobodu u rujnu 2016. Sudac je dva mjeseca ranije zaključio kako Hinckley koji danas ima 62 godine više nije opasan za okolinu. Već ranije Hinckleyja su puštali, ali pod strogim nadzorom da 17 dana mjesečno boravi kod svoje majke u Williamsburgu, malom gradiću u saveznoj američkoj državi Virginiji. Sud odluku popratio strogim uvjetima i nadzorom.

File photo of John Hinckley Jr. arriving at the E. Barrett Prettyman U.S. District Court in Washington DC

Uvjeti kojih se mora pridržavati su sljedeći:  Zabranjeno mu je razgovarati s medijima, mora raditi 3 dana u tjednu, ne smije se udaljiti više od 30 milja (48 km) od kuće svoje majke ili 50 milja (80 km) ako ima pratnju i dva puta mjesečno mora posjećivati psihijatra.

Ronald Reagan umro je 2004. u dobi od 93 godine.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje