To je to što me zanima!

Biografija: Upoznajte Tomu Medveda, ministra branitelja

Prošao je put od zapovjednika voda 1. gardijske brigade (1991.) Tigrovi do načelnika Uprave za personalne poslove GS OSRH (2008.). Umirovljen je 2011. godine
Vidi originalni članak

Premijer Tihomir Orešković predložio je Tomu Medveda za novog ministra branitelja. Njegovo imenovanje mora još potvrditi Sabor.

Brigadni general Tomo Medved rođen je 1968. godine u Šiljkovači u općini Cetingrad. 

Po stručnoj spremi je VSS, završio je poslovnu ekonomiju i financije te govori engleski jezik. U Oružanim snagama RH je od 1991. godine.

Dobitnik je odlikovanja: Red hrvatskog trolista, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red hrvatskog križa, Spomenice Domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina, medalja 'Ljeto'.

Završio je Zapovjedno-stožernu školu 'Blago Zadro' (stožerni časnik), Ratnu školu OS RH 'Ban Josip Jelačić' te se obrazovao u inozemstvu - Defence Language Institute (SAD).

Vojna služba: od zapovjednika voda 1. gardijske brigade (1991.) Tigrovi do načelnika Uprave za personalne poslove GS OSRH (2008.). Nadalje, 2009. gdoine, ulaskom Hrvatske u NATO, promaknut je u čin brigadnog generala, a 2011. umirovljen na vlastiti zahtjev. Predsjednik je Udruge veterana Tigrova te član HDZ-ovog Odbora za branitelje.

Junak spota "Banijska praskozorja"

Medved je jedan od junaka u poznatom spotu Gordana Lederera "Banijska praskozorja". Uistinu, pri kraju snimke, među Tigrovima koji se kod Kostajnice probijaju kroz kišom okupano šiblje, televizijski snimatelj je koji dan prije tragične pogibije uhvatio i ozbiljno lice vojnika - točnije, zapovjednika voda - Medveda koji će točno 25 godina kasnije preuzeti dužnost ministra branitelja.

Kada je Lederer 10. kolovoza 1991. ranjen iz snajpera, upravo je Medved zvao generala JNA Andriju Rašetu da pošalje helikopter. Rašeta je to odbio, a Lederer je iste noći preminuo u vozilu Hitne pomoći na putu za Zagreb.

Idi na 24sata

Komentari 255

  • Rollan Rollan 16.03.2016.

    Teško je u biografiji vidjeti gdje je završio i koju školu. Osim toga kako može u penziju sa 45ak godina, kad drugi moraju raditi do 65.g. Koliko godina pravog običnog staža ima taj tip, niti to nigdje ne piše. Prema tome, toliko misterije oko tog gospodina, da prostite Medvjeda. Bitno da mu je ovaj demo sada poručio kako su sve stvari, milom-silom-prevarom došle na njihovo i da može deinstalirati šator. Prozirno ili kako se to lijepo kaže transparentno.....kako netko tko ruši legalno i legitimno izabranu vlast smije postati ministar u bilo kojoj vladi, pa bila ona sklepana prevarantskim dogovorom u 4 oka kod plavuše.

  • nikluk20 16.03.2016.

    još jedan bosanac....

  • djoni1976 16.03.2016.

    Šiljkovača je u Bosni a ne općina Cetingrad!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare