News

Komentari 255

Biografija: Upoznajte Tomu Medveda, ministra branitelja

Biografija: Upoznajte Tomu Medveda, ministra branitelja

Prošao je put od zapovjednika voda 1. gardijske brigade (1991.) Tigrovi do načelnika Uprave za personalne poslove GS OSRH (2008.). Umirovljen je 2011. godine

Premijer Tihomir Orešković predložio je Tomu Medveda za novog ministra branitelja. Njegovo imenovanje mora još potvrditi Sabor.

Brigadni general Tomo Medved rođen je 1968. godine u Šiljkovači u općini Cetingrad. 

Po stručnoj spremi je VSS, završio je poslovnu ekonomiju i financije te govori engleski jezik. U Oružanim snagama RH je od 1991. godine.

Dobitnik je odlikovanja: Red hrvatskog trolista, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red hrvatskog križa, Spomenice Domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina, medalja 'Ljeto'.

Završio je Zapovjedno-stožernu školu 'Blago Zadro' (stožerni časnik), Ratnu školu OS RH 'Ban Josip Jelačić' te se obrazovao u inozemstvu - Defence Language Institute (SAD).

Vojna služba: od zapovjednika voda 1. gardijske brigade (1991.) Tigrovi do načelnika Uprave za personalne poslove GS OSRH (2008.). Nadalje, 2009. gdoine, ulaskom Hrvatske u NATO, promaknut je u čin brigadnog generala, a 2011. umirovljen na vlastiti zahtjev. Predsjednik je Udruge veterana Tigrova te član HDZ-ovog Odbora za branitelje.

Junak spota "Banijska praskozorja"

Medved je jedan od junaka u poznatom spotu Gordana Lederera "Banijska praskozorja". Uistinu, pri kraju snimke, među Tigrovima koji se kod Kostajnice probijaju kroz kišom okupano šiblje, televizijski snimatelj je koji dan prije tragične pogibije uhvatio i ozbiljno lice vojnika - točnije, zapovjednika voda - Medveda koji će točno 25 godina kasnije preuzeti dužnost ministra branitelja.

Kada je Lederer 10. kolovoza 1991. ranjen iz snajpera, upravo je Medved zvao generala JNA Andriju Rašetu da pošalje helikopter. Rašeta je to odbio, a Lederer je iste noći preminuo u vozilu Hitne pomoći na putu za Zagreb.

Najčitaniji članci