To je to što me zanima!

'Dovršen proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe...'

Marica Vidaković, koja zastupa velike dobavljače, prije sastanka ustvrdila je kako će nacrtom nagodbe biti spašena radna mjesta. Kazala je i kako imaju garanciju od pet godina...
Vidi originalni članak

Proteklih tjedana dovršen je proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru, izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanaka s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom te predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća.

- Godinu dana nakon što je pokrenut postupak, sada smo uspjeli ostvariti nekoliko temeljnih ciljeva zbog kojeg je i došlo do angažmana. Spriječena je gospodarska i financijska kriza koja bi se nedvojbeno osjetila u cijelom gospodarstvu, na brojnim dobavljačima, radnim mjestima, državnom proračunu, distribucijskom lancu, a osobito u  turističkoj sezoni. Sve je to, kvalitetno vođenim i strukturiranim procesom, spriječeno, zahvaljujući zakonu, radu izvanredne uprave, dobroj volji i odgovornosti svih dionika u procesu - izjavio je Plenković.

Ključno je u cijelom procesu, kaže, bilo povjerenje svih aktera. Cijeli proces ukazuje da je Vlada svemu pristupila odgovorno i u dobroj vjeri za hrvatsku ekonomiju, radna mjesta i budućnost hrvatskih poduzetnika i kompanija, napomenuo je premijer.

- Izvući ćemo lekcije iz ove priče. Nastojat ćemo da se ovakav scenariji više ne ponovi, a to je posebno važno za sve nadzorne mehanizme, a osobito je važno za transformativni efekt na načine poslovanja u Hrvatskoj - poručio je. 

Premijer je napomenuo da preostaju još tri mjeseca se finalizira pravni tekst i da se nagodba izglasa. 

- Tako mislim da smo poslali važnu poruku odgovornosti, pouzdanosti i stvaranja okvira za jednu kvalitetnu budućnost Agrokora, svih kompanija u sustavu, zaposlenike i svima koji s njima surađuju - izjavio je Plenković. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić kazala je kako sada možemo reći da je sistemski rizik od nekontroliranog stečaja Agrokora, koji je prije godinu dana prijetio cijelom gospodarstvu, sada u potpunosti otklonjen. Sporazum je kaže postignut unatoč pritiscima od onih, koji nisu željeli da ovaj proces uspije. 

- Cijeli ovaj proces i restrukturiranje Agrokorovog duga i stabiliziranje njegovog poslovanja nije pao na teret poreznih obveznika. To treba ponavljati i podcrtavati. To proces čini jedinstvenim u odnosu na procese koji su se vodili u svijetu, jer kompanija je danas očito stabilizirana, pred njom je budućnost, a to nisu platili porezni obveznici - poručila je Dalić. 

Izvijestila je kako su dobavljači do sada naplatili više od 490 milijuna eura staroga i graničnog duga, koji su stvoreni u vrijeme bivše uprave i koji su bili uteg za poslovanje dobavljača. Dogovoreno da će se dodatna isplata graničnog duga u iznosu 80 milijuna eura isplatiti tijekom iduće četiri godine.

JANDROKOVIĆ: 'Logično da vlasnici Agrokora budu oni koji su mu dali novac'

Na pitanje hoće li joj sve ovo pomoći u četvrtak na saborskoj raspravi o njezinom opozivu, koji je tražila oporba, uzvraća:

- Mislim da ozbiljnosti opoziva pokazuje i tekst u kojem je zahtjev sročen. Od svega toga neće biti ništa-. U raspravi će mi pomoći moj cjelokupni rad u Vladi - odgovorila je Dalić. 

AGROKOROVA BURNA GODINA Raspad koalicije, dance pjevač kao šef, Gazda bježi i piše blog

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško zadovoljan je što su svi potpisali načelni sporazum  o ključnim elementima nagodbe, koji predstavlja okvirni temelj za konačan tekst nagodbe. Nije precizno odgovorio na pitanja o udjelima budućih novih vlasnika koncerna, no napomenuo je kako će Sberbank kao najveći vjerovnik dominirati u vlasništvu. 

- Očekujemo da ćemo početkom svibnja imati finalnu strukturu budućeg vlasništva - kazao je Peruško. 

Izvijestio je se završava analiza svih ugovora s konzultantima u postupku izvanredne uprave, a cijela tematika će javnosti biti predstavljena za desetak dana. Potvrdio je da tvrtka Texo menadžment još uvijek radi kao savjetnik.

SASTANAK KOALICIJE Agrokor: Nacrt nagodbe nakon koje bi Rusi imali najveći udio

Ispred velikih dobavljača Marica Vidaković kazala je kako je iza nas vrijeme, koje je bilo vrlo turbulentno, neizvjesno i nije obećavalo. Ponovila je da je od 900 milijuna naplaćeno 490 milijuna, a naplatit će se u iduće četiri godine još 80 milijuna. 

- Nekima to može izgledati malo, ali u procesu koji je iza nas i u kakvom je stanju kompanija zatečena, vjerujte to je najbolje što smo mogli ostvariti. Kompanija koja ima svoju egzistenciju u budućnosti, a na tim policama mi smo uspjeli zaštiti svoje interese najmanje za idućih pet godina - ustvrdila je Vidaković.

Vjeruje da će svi dobavljači i dalje dati povjerenje ovoj kompaniji. 

- Nakon završetka ovog procesa očekujemo moderno i bolje upravljanje, korporativnu kulturu, plaćanja i uvažavanje poslovnih partnera na europskoj razini - poručila je Vidaković.  

 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • liberal666 10.04.2018.

    ako su u adezeju zadovoljnji onda znaći da je pljačka uspjela a gospodarastvo uništeno

  • liberal666 10.04.2018.

    rvacka postaje anemistan

  • purgerica prva 10.04.2018.

    Više ne slušam vijesti, a odavno ne gledam tv. Al danas čuh na Sljemenu u autu izjavu Plenkovića, kaže ovako; " Imali smo susrete sa čelnicama država susjednih zemalja!" Zar je ovo moguće? Mora da je pod velikim stresom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare