To je to što me zanima!

Bitke u sjeni: Medeni mjesec za Beru, a Plenki pred remontom

Premijer je odahnuo, ali ako Kolinda ne osvoji izbore, čekaju ga problemi. Milanović bi mogao istisnuti Beru. Dva najjača politička šefa u državi ovise o svojim predsjedničkim kandidatima
Vidi originalni članak

U sjeni ovih izbora odvijala se najveća bitka, a to je bitka za opstanak Andreja Plenkovića. Premijer je, naime, bio u nezavidnoj situaciji još od izbora za Europski parlament.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Da je Kolinda Grabar Kitarović izgubila bitku već u prvom krugu, vrlo brzo bi došlo do resetiranja u HDZ-u. Plenković ima otvorene suparnike unutar stranke koji samo čekaju da se ponovno spotakne na izborima pa da krenu u osvajanje politički moćnih mjesta. S obzirom na to da još ništa nije gotovo, nije siguran ni predsjednik HDZ-a.

Prvi krug izbora otkrio je najveće HDZ-ove boljke, a to su Zagreb i Slavonija.

DAJ PET ZA PET Što govore dlanovi kandidata? 'Kolinda pobjeđuje, Zoki odlazi'

U metropoli je Miroslav Škoro pretekao Kolindu za čak 17.000 glasova. Slavonija je za HDZ bila potpuni debakl. Naime, Škoro ih je potukao i u svih pet slavonskih županija. Iako HDZ vjeruje da će Škorini birači dati svoj glas njihovoj kandidatkinji, izvjesnije je da ih većina odustane od glasanja. Nije razlog samo taj što su razočarani jer njihov kandidat nije prošao dalje, nego im je izbor koji ostaje jednostavno neprihvatljiv. 

Priča oko Davora Bernardića na prvi pogled je puno jednostavnija. On je najveće bitke vodio nakon preuzimanja SDP-a. Tad je stranci sustavno padala popularnost. Svi su zazivali njegovu smjenu, no on se nije dao. Ipak je on vrsni matematičar i jako je dobro znao da brojke neće zauvijek ići nizbrdo. Čekao je trenutak da se promijeni politička situacija na desnici i da se na njega zaboravi.

DRUGI KRUG Plenković: Probat ćemo naći formulu za Kolindinu pobjedu

Prvi pozitivan pomak osjetio je na europarlamentarnim izborima kad je neočekivano SDP osvojio četiri mandata kao i HDZ. Bernardić je tad igrao na “sigurne” igrače pa se ugodno iznenadio rezultatima. Potom je odigrao na “sigurno” podržavši Zorana Milanovića za predsjednika. No osvoji li njegov bivši šef Pantovčak, mogao bi se Bernardić naći u novim problemima. Vuk mijenja dlaku, ali ćud nikada, vrijedilo bi i u slučaju Milanovića.

Naime, osvajanjem Pantovčaka dovoljno bi ojačao svoju poziciju da bi mogao poželjeti nakon mandata vratiti se na čelo stranke. Uostalom, i dosadašnjim rezultatom je pokazao nezavidnu snagu pa bi i neosvajanjem mandata mogao gledati prema staroj fotelji. Kako bilo, politički vijek Davora Bernardića itekako ovisi o volji Zorana Milanovića. Dva najjača politička šefa u državi ovise o svojim predsjedničkim kandidatima.

Idi na 24sata

Komentari 183

  • BrziTrigger 25.12.2019.

    Škorine birace treba pitati Želite li povratak Titove biste na Pantovcak, sigurno će brzo odlučiti za koga glasati xd Mozda bude i neki novi Trg Marsala Tita, pa ce ponovo imati 5 godina da prosvjeduju...

  • BrziTrigger 25.12.2019.

    Bera tek čeka tsunami kada Milanovic izgubi izbore , jer vecina sdp-ovaca ce htjeti njegov povratak na čelo partije, a time ponovno pocinju problemi za Beru, Komadinu i sadasnju vrhusku SDP-a

  • mdcro24 25.12.2019.

    Ovo je samo jedan scenarij puno je tu naklapanja i pretpostavki sto bi bilo kad bi bilo, clanak bez potrebe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare