To je to što me zanima!

Bivšeg premijera ponovo su optužili za aferu Dioki-HEP

ŽDO je opet optužio I. Sanadera da je s R. Ježićem poticao I. Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 mil. kn i prodaje struju ispod tržišne cijene
Vidi originalni članak

Zagrebački ŽDO je ponovno optužio bivšeg premijera Ivu Sanadera da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Lani u svibnju ŽDO je povukao optužnicu, a na sud je ponovno uputio nakon dopune vještačenja. Kada sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda iz optužnice izdvoji moguće nezakonite dokaze poslat će ju obrani i tužiteljstvu kako bi se o njoj očitovali u roku od osam dana.

Kada je u veljači 2012. ispitan u ovoj istrazi Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti dok je bio prvi čovjek izvršne vlasti i HDZ-a. Ivan Mravak je priznao nedjelo, dok je Robert Ježić isprva poricao krivnju. Do pogodovanja Ježićevim tvrtkama, navodno je, došlo kada je HEP 2008. odlučio povisiti cijene tzv. povlaštenim kupcima među kojima su bili Dioki i Dina Petrokemija. Na Ježićevu molbu Sanader je od Mravka tražio da tvrtkama njegova tadašnjeg prijatelja snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostatka HEP-ove uprave. Po istom principu Sanader je za Ježića od Mravka ishodio i pozajmicu od 15 milijuna kuna, koja je trebala biti vraćena za 60 dana, ali je rok prolongiran čak četiri puta.

Kako je pozajmica, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave, vraćena HEP je u ovoj aferi oštećen za 3,8 milijuna kuna. Kupnjom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito uštedio 1,95 milijuna kuna, a tvrtka Dina Petrokemija 1,88 milijuna kuna.


Idi na 24sata

Komentari 29

  • MI-MA 07.05.2013.

    Zna li itko je li Ježić vratio novac u proračun. Vjerovatno nije jer mu Sanader nije naredio. Malo mi je ovog Sanadera i žao, ispa on jedini lopov u cijeloj pretvorbi i privatizaciji, a pogotovo ratno profiter. ČUDNA DRŽAVA.

  • Capafiori 07.05.2013.

    Dina-petrokemija "uštedjela je" 1.88 milijuna kuna, a radnici bez plaća, bez plaćenih doprinosa i na cesti "čuvaju" ono što su drugi pokrali. Te pljačkaše treba zauvijek zatvoriti, bez vremenskog ograničenja i bez prava na da ikada više izađu na slobodu. :(

  • zng108 07.05.2013.

    ivo dobro izgleda,pokro je drzavu i narod i jos ga dobro hranite,drzite gada na kruhu i vodi........

Komentiraj...
Vidi sve komentare