Obavijesti

News

Komentari 29

Bivšeg premijera ponovo su optužili za aferu Dioki-HEP

Bivšeg premijera ponovo su optužili za aferu Dioki-HEP
3

ŽDO je opet optužio I. Sanadera da je s R. Ježićem poticao I. Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 mil. kn i prodaje struju ispod tržišne cijene

VIDEO

Zagrebački ŽDO je ponovno optužio bivšeg premijera Ivu Sanadera da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Lani u svibnju ŽDO je povukao optužnicu, a na sud je ponovno uputio nakon dopune vještačenja. Kada sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda iz optužnice izdvoji moguće nezakonite dokaze poslat će ju obrani i tužiteljstvu kako bi se o njoj očitovali u roku od osam dana.

Kada je u veljači 2012. ispitan u ovoj istrazi Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti dok je bio prvi čovjek izvršne vlasti i HDZ-a. Ivan Mravak je priznao nedjelo, dok je Robert Ježić isprva poricao krivnju. Do pogodovanja Ježićevim tvrtkama, navodno je, došlo kada je HEP 2008. odlučio povisiti cijene tzv. povlaštenim kupcima među kojima su bili Dioki i Dina Petrokemija. Na Ježićevu molbu Sanader je od Mravka tražio da tvrtkama njegova tadašnjeg prijatelja snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostatka HEP-ove uprave. Po istom principu Sanader je za Ježića od Mravka ishodio i pozajmicu od 15 milijuna kuna, koja je trebala biti vraćena za 60 dana, ali je rok prolongiran čak četiri puta.

Kako je pozajmica, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave, vraćena HEP je u ovoj aferi oštećen za 3,8 milijuna kuna. Kupnjom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito uštedio 1,95 milijuna kuna, a tvrtka Dina Petrokemija 1,88 milijuna kuna.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...