To je to što me zanima!

Bivši načelnik: Bilo je pitanje vremena kad će lopovi provaliti

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije kaže da vrlo malo policijskih objakata ima videonadzor i alarm. Uz to, uvjeren je da je ovdje riječ o tzv. tipovanoj provali, odnosno o dojavi iznutra
Vidi originalni članak

Magistar kriminalistike Željko Cvrtila, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, nije iznenađen provalom u sjedište policije u Heinzelovoj ulici u Zagrebu iz kojeg je ukradeno 280.000 eura i dva kilograma zlata. Cvrtila je za tportal upozorio na neadekvatno osiguranje te zgrade kako u ljudstvu, tako i u tehnici.

- Djelatnici osiguranja noću su uglavnom na ulazu u zgradu. Pitanje je prošeću li tu i tamo oko objekta.  Ali, nema protuprovalnog alarma niti videonadzora. Ovako nešto bilo je pitanje vremena, jer vrlo malo objekata u MUP-u štiti se tehničkom zaštitom - rekao je Cvrtila za tportal.

Cvrtila to objašnjava činjenicom da se u policijske objekte rijetko provaljuje, iako je bilo slučajeva krađa iz kancelarija i provala, iako iznimno rijetko. No, za takvo osiguranje, videonadzori, alarmi... potreban je novac

POGLEDAJTE VIDEO: Zgrada MUP-a u Heinzelovoj

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Kako navodi Cvrtila, ni unutarnje osiguranje MUP-ovih objekata nije blistavo, a  uredi su često nezaključani.

- Sumnjam da bi ijedna organizacijska cjelina u MUP-u mogla proći standardizaciju po ISO 27001 standardu za informacijsku sigurnost. Iako, u kabinetu ministra odnedavno postoji Služba za informacijsku sigurnost. Oni valjda pokušavaju te stvari uvesti, ali mislim da nema previše sluha za to - navodi Cvrtila.  

On napominje da nije neuobičajeno da se u sefovima drže veliki iznosi novca i zlato

- To može biti ili dokazni materijal ili materijal za operativne akcije - za otkupnine, operativne troškove i slično. Zlato bi prije bilo dokazni materijal, oduzet u nekom slučaju. S obzirom da je to dosta novca, onda je i to vjerojatno bilo oduzeto, ali može biti i za operativne troškove. A možda je dio za jedno, dio za drugo - rekao je Cvrtila. 

Dojava iznutra? 'Netko je točno znao gdje je novac i zlato'

Bivši načelnik smatra da je riječ o tzv. 'tipovanoj provali'. 

- To znači da je netko znao. Vrlo je izvjesno da je netko iznutra dao informaciju za to ili eventualno da je onaj kome je to oduzeto, ako je oduzeto, znao točno gdje to je. Jer to je već moglo biti negdje, ili u centralnom skladištu MUP-a ili predano na sud.... Taj materijal se inače, mora predati na Odvjetništvo, odnosno na sud, obično u roku od 30 dana. Ne bi netko išao riskirati provalu u policiju ako ne zna što će naći u sefu - zaključio je Cvrtila za tportal. 

Idi na 24sata

Komentari 228

  • fenix77 05.04.2016.

    Odmah smijeniti Orepića i postaviti Karamarka, jer on zna kako se čuva imovina iz vremena Sanadera kad je bio ministar UP. To je jedini cilj pljačke koju je organizirao udbaš, a postavit će nekog sposobnog domoljub, kao što je sve do sada postavio. Bože čuvaj Hrvtasku.

  • MladenTown 05.04.2016.

    Nista cudno da se desi nesto takvo,sad vidite kako je nama obicnim gradjanima koje kradu na svakom koraku I provaljuju nam u kuce , tuku dijecu I sve to zato gospodo iz policije sto policajca u ophodnji nisam vidio 25. Godina . Ali zato vas ima ko buha na cestama , svakih 500 metara kontrolirate neku glupost a kriminal porastao za 300 % Mi vas nemoramo ni placati iz proracuna , bacanje novca ! Dovoljno novaca uzmete na cestama od kazni da mozete sasvim ljepo ziviti.

  • astraocta 05.04.2016.

    Kakva pljačka??? To su priče za malu djecu. Znaju oni odlično gdje su i euri i zlato. Ovakve stvari su postale normalne u Hrvatskoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare