To je to što me zanima!

Bježe privatnicima: Hrvatska za domove ima 10 inspektora

Tih deset inspektora je, međutim, zaduženo i za sve udomiteljske obitelji u Hrvatskoj, s djecom i odraslima, odnosno za sve druge pružatelje socijalnih usluga
Vidi originalni članak

Požar u nelegalnom staračkom domu u Andraševcu otkrio je još nešto jako važno - da u cijeloj državi ima samo deset inspektora koji bi redovito trebali obilaziti sve staračke domove.

Tih deset inspektora je, međutim, zaduženo i za sve udomiteljske obitelji u Hrvatskoj, s djecom i odraslima, odnosno za sve druge pružatelje socijalnih usluga. U Hrvatskoj ima oko 2900 udomiteljskih obitelji s djecom i odraslima, što znači da na svakog inspektora “pada” čak 290 obitelji.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ministarstvo demografije i obitelji kaže da je u prošloj godini nad radom udomiteljskih obitelji provedeno 30 inspekcijskih nadzora. Gruba računica kaže da je to bio nadzor kod samo jedan posto svih udomitelja.

U državi je triput više inspektora za šumarstvo i lov nego što ih je zaduženo za nadzor djece i staraca u domovima i obiteljima. Državni inspektorat nam je dostavio podatak o broju njihovih inspektora, kojih je ukupno 1150, i pokazuje da je, nadalje, inspektora zaduženih za opremu pod tlakom dvaput više nego inspektora za domove. U inspekciji za zaštitu prirode je također pet inspektora više nego u Ministarstvu obitelji za udomitelje i domove, sve socijalne usluge. Pritom, i sami Državni inspektorat “kuburi” s manjkom ljudi, u nekim sektorima im nedostaje i po 40 ljudi.

PUČKA PRAVOBRANITELJICA: 'Obiteljski domovi se uopće ne provjeravaju nakon otvaranja!'

Čitava građevinska inspekcija, primjerice, broji 73 inspektora, što znači tri i pol čovjeka po županiji u državi itekako sklonoj, između ostalog, bespravnoj gradnji. I dio staračkog doma u Andraševcu je bio bespravan, ustanovljeno je, ali tek nakon požara i velike tragedije.

Malo tko želi u inspektore za plaću od 6500 do 7500 kuna neto, a postojeći kadar, primjerice, građevinski inspektori, radije odlazi na bolje plaćena, “finija” mjesta procjenitelja u bankama. Turističkoj inspekciji nedostaje najmanje 36 ljudi, na ukupno 80, koliko turističkih inspektora imamo. Prosječan inspektor Državnog inspektorata star je 51 godinu, doznajemo.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Bratic031 27.01.2020.

    Znam jednu djevojku koja radi u domu, neću ništa imenovati gdje šta kako. Ali toliko propusta ima da je to strašno. Zabrinuli bi se mnogi ljudi, roditelji i obitelji tih ljudi u domovima što se sve događa a da oni ne vide. Osoblje sve super tu nema riječi, a sve ostalo Bože sačuvaj.

  • 27.01.2020.

    Inpektora za posude pod tlakom ima dva puta više od inspektora za domove u kojim zadnje dane provode naši najstariji.Čija je to odgovornost?

  • Vlad 27.01.2020.

    Kad inspektor krene u inspekciju njegov šef javlja vlasniku doma čim ovaj izađe sa potpisanim nalogom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare