To je to što me zanima!

Bliski susreti u Kvarneru: Gledali u oči velikoj psini

Ronioci Marinko Markić i Gunther Rath ronili su između otoka Cresa i Krka. Dvaput su se sreli s morskim psom. Nisu znali kako će reagirati na njih
Vidi originalni članak

Bio sam uzbuđen, ali nisam paničario. Nisam znao o kojoj je vrsti morskog psa riječ pa mi je bilo malo nelagodno jer nisam znao hoće li i kako reagirati na nas, opisao nam je susret pod morem s oko 4,5 metara dugim morskim psom čitatelj Marinko Markić. On ga je i snimio. U nedjelju je s prijateljem Guntherom Rathom ronio u moru između Cresa i Krka, kraj otoka Plavnika.
- Bili smo na 30 metara. On je bio dublje, na oko 40 metara, na dnu. Bio je miran i nismo ga htjeli uznemiravati. Prišli smo mu polako na pola metra. Nismo ga dirali rukama kako ga ne bismo preplašili - rekao je Marinković.
S morskim psom proveli su sedam, osam minuta, a zatim je otplivao. Ponovno su ga sreli u srijedu, u moru kraj rta Golubinjec. Ovaj put znali su da je riječ o glavonji (Hexanchus griseus), koji naraste do 5 metara i teži do 600 kilograma. Ime mu još nisu dali. Dr. Nikša Glavić s Instituta mora i priobalja u Dubrovniku navodi da je rijetkost što su ga snimili.
- Stalni je stanovnik Jadrana. Živi u hladnoj vodi na dubini od 100 do 200 metara. Nekad ide prema površini, ali noću. Hrani se ribama i školjkama. Dosad nema zabilježenih napada na ljude - pojasnio je dr. Glavić.



26. SVIBNJA 2010.

Istog morskog psa sreli su i kraj rta golubinjec na istoj dubini, oko 40 metara ispod površine.

23. SVIBNJA 2010.
Marinko i gunther primijetili su ga na dnu, na dubini od 40 metara. polako su mu prišli.

GRABEŽLJIVAC IMA ŠEST REDOVA OŠTRIH ZUBIJU
Isključivo je grabežljivac, naraste do čak pet metara. Tijelo mu je snažne građe. Hrani se ribom i rakovima, a u drugim morima i tuljanima. Na donjoj vilici ima šest reda oštrih zubiju koji su manji od zuba velikog bijelog morskog psa.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • snork 28.05.2010.

    ma šta zastrašujete ljude?

  • crnilabud 28.05.2010.

    ,,o n je 0 za čak(iju)norisa!!

  • Taichee 28.05.2010.

    hvali more drž\' se šanka :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare