To je to što me zanima!

Blokirali cestu za Mađarsku jer im policija nije dala u Zagreb

Prosvjednici iz Gole su oko 15.30 sati oslobodili jednu prometnu traku i omogućili djelomičan prolaz državnom cestom do granice. Čekaju kraj pregovora u Zagrebu
Vidi originalni članak

Seljaci iz naselja Gola u Koprivničko-križevačkoj županiji, njih oko 50, u utorak su traktorima blokirali  državnu cestu koja vodi prema granici s Mađarskom. Ističu kako su spremni blokirati i granicu no da sve ovisi o rezultatima pregovora u Zagrebu. Do granice su se vozači probijali okolnim sporednim uličicama kroz koje su se šleperi jedva provlačili. Odlučili su blokirati cestu jer im je policija zabranila da krenu u Zagreb. 

I slavonski stočari i mljekari na cestama

Prosvjednici su tek oko 15.30 sati oslobodili jednu prometnu traku te tako omogućili djelomičan prolaz državnom cestom do granice. Kolona traktora duga je 50 metara.

Stočari i mljekari blokirali su traktorima cestu u Ferovcu kod Požege. Oko 16.30 sati su s oko 100 traktora blokirali raskrižja cesta Požega-Našice i Pleternica-Kutjevo. Svi su traktori okrenuti prema Zagrebu. Ako se ne udovolji njihovim zahtjevima oni će u srijedu krenuti prema Zagrebu. 

- Traktore smo okrenuli prema Zagrebu. Ako se u srijedu ništa ne dogovori spremni smo sa traktorima krenuti u smjeru Zagrebu. Ovakvom politikom prema seljacima sigurno će nestati oko 10000 gospodarstva koji se više neće moći baviti proizvodnjom mlijeka  – rekao je Tomislav Majetić, predsjednik Udruge uzgajatelja simentalskog goveda požeštine. 

– Mi ne izlazimo na cestu bezveze već onda kada dođemo do zida i kad nemamo izlaza. Nama je sada svejedno bili na cesti i propali sada ili za mjesec dana – rekao je Vladimir Tadijal, proizvođač mlijeka iz Tominovca kod Požege.

Ulaz na autocestu kod Lužana je i dalje zatvoren. 

I Bjelovarčanima nisu dali u Zagreb

Nezadovoljni farmeri već osmi dan prosvjeduju ispred Sirele nezadovoljni Dukatovom jednostrano određenom cijenom mlijeka, kojom su farmeri dovedeni pred gotov čin. Nakon što su nekoliko tisuća litara mlijeka ispred Sirele izlili u kanalizaciju u ponedjeljak i utorak su promijenili taktiku i počeli građanima i pučkoj kuhinji besplatno davati mlijeko. 

Vidjevši kako pregovori nikako da krenu s mrtve točke, a njih pomalo izdaje strpljene 'pao' je dogovor da se traktorima iz Bjelovara krene prema Zagrebu. No, u tome ih je spriječila bjelovarska policija koja je blokirala prometnicu. Nakon razgovora i pregovora s policijom farmeri su traktore vratili u kolonu i time otvorili jednu stranu ceste. Tako je gotovo nakon dva sata ponovo otvorena Državna cesta DC 43 Bjelovar-Čazma, a promet se kroz Velike Sredice, ispred Sirele odvija naizmjenično i reguliran je svjetlosnom signalizacijom. 

- Mi smo do sada pokazali punu kooperativnost, dok druga strana zajedno s Ministrom ignorira sve naše zahtjeve. U tijeku su pregovori s policijom da nam dozvole odlazak u Zagreb – kazao je Nikola Andrić, jedan od organizatora prosvjeda ispred bjelovarske Sirele koja je u vlasništvu Dukata odnosno francuskog Laktalisa. 

'Cesta nije mjesto za rješavanje problema'

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je u utorak još jednom rekao kako cesta nije mjesto za rješavanje problema te je pozvao prosvjednike da se maknu s ulica, javlja HRT. Rekao je i kako je u srijedu sastanak stručnog savjeta za mlijeko. Rekao je i kako je stav Ministarstva jasan, odnosno kako žele dobiti za stol predstavnike proizvođača, prerađivača, struku, Hrvatsku poljoprivrednu komoru i tražiti najkvalitetnije rješenja za model izračuna cijene mlijeka.

Traže smanjenje PDV-a na 8,5 posto

Hrvatski savez udruge proizvođača mlijeka je u utorak navečer otkrio zahtjeve koje će njegovi predstavnici u srijedu predstaviti mljekarskoj prerađivačkoj industriji i Ministarstvu poljoprivrede. HRT javlja kako mljekari traže dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela. 

Idi na 24sata

Komentari 118

  • mali mljekar 25.02.2012.

    Izgleda da samo ministarstvo unutarnjih poslova radi?

  • seadsokic 24.02.2012.

    podrška policiji hapsite ih sve i mićite ih sa prometnica

  • more1 22.02.2012.

    Reko sam ja,treba kupit traktor veći od njihovog i zgazit sve traktore na cesti pa će ić doma must kravice a ne krčit promet

Komentiraj...
Vidi sve komentare