To je to što me zanima!

Bolnice u rasulu: Pada žbuka sa stropova, toaleti su prljavi...

Dok su neki odjeli moderni i sjajni, drugi se raspadaju od starosti i vlage. Upućeni pacijenti znaju kako u neke bolnice treba nositi baš sve - papir, sapun...
Vidi originalni članak

Kad uđete na odjele i u hodnike većine hrvatskih bolnica, imate osjećaj kao da je vrijeme stalo prije više desetljeća. Zidovi se raspadaju od vlage, podrumski hodnici izgledaju poput apokaliptičnih katakombi, u toaletima nema papira, ni sapuna, a pronaći ispravan vodokotlić nemoguća je misija... S druge strane u nekima od tih istih bolnica odjeli su sa skupom tehnologijom, koji bi mogli konkurirati najsuvremenijim svjetskim zdravstvenim ustanovama. Otkud tolik nerazmjer i je li problem generalni nedostatak novca u zdravstvenom proračunu ili ulogu igraju i menadžerske sposobnosti pojedinih ravnatelja i šefova odjela?

Riječka bolnica raspoređena je na tri lokaliteta. Jedan je u središtu grada, takozvana Riječka bolnica. Tamo su, uz hvaljeno riječko rodilište, i drugi odjeli, među kojima i onkologija. Jedan dio riječke onkologije, onaj stari, u derutnom je stanju. Od hodnika koji do njega vodi, s kojeg otpada kreč, do hodnika između soba u kojima leže najteži bolesnici, na kojima otpada žbuka. Vidljivo je da se osoblje bolnice brine za higijenu, jer su u zadanim uvjetima prostorije čiste. Derutni dio onkologije i novi koji je obnovljen dijeli stakleni hodnik. Podovi su stari i izlizani, pomalo truli.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 67

  • Capafiori 23.12.2013.

    Poštovana gospodo novinari, kad sljedeći puta pišete članak o stanju u bolnicama, konkretno Riječkoj ginekologiji, obiđite ju, a ne pišite iz ureda. Riječka ginekologija spada u jednu od novijih zgrada u kojoj "živi" totalni nered, u kojoj rodilje nemaju osnovne higijenske uvjete, gdje se ništa ne čisti, a sve se raspada. Obiđite odjel za rodilje i pregledajte sve toalete i tuš kabine, provjerite razgovorom s rodiljama kad su ih liječnici pregledali, kad su dobile liječničku terapiju, a koliko puta odgovor "kad znate širiti noge, morate znati da se nakon poroda ustaje i vodi briga o bebi", pa onda napišite priču o stanju bolnicama. Hvala.

  • marila 22.12.2013.

    Zalosno da se sve vrti samo oko para a bolesnik tko ga j...

  • axse 22.12.2013.

    ma ovo je da te srce zaboli...a koliko je novaca otišlo u vjetar...

Komentiraj...
Vidi sve komentare