To je to što me zanima!

Borba protiv nasilja: Dominik i Stjepan primili nagradu L. Ritz

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine B. Šprem dodijelili su nagradu 'Nasilje nije hrabrost' Stjepanu Mrganiću i Dominiku Bartoloviću
Vidi originalni članak

Stjepan Mrganić i Dominik Bartolović primili su u srijedu nagradu "Luka Ritz, Nasilje nije hrabrost" koju povodom Međunarodnog dana tolerancije dodjeljuje Grad Zagreb.

Stjepan (14) je učenik prvog razreda 5. gimnazije, a za nagradu ga je predložila Osnovna škola Dugave u koju je proljetos, kada su predavani prijedlozi pohađao.

- Trudio sam se promijeniti stanje u školi i pokušao se boriti protiv nasilja svojim projektima, a najviše fotografijom. Pokušavam izložbama, sastavcima i radionicama potaknuti ljude na razmišljanje i da probleme ne treba rješavati nasiljem - kaže Stjepan. Njegove fotografije izložene su na devet skupnih ili samostalnih izložbi. Sudjelovao je i na humanitarnoj izložbi čiji je prihod išao UNICEF-u za projekte u Africi. U osnovnoj školi je pokrenuo radionice na kojima su se gledali filmovi, a potom raspravljalo o nasilju.

- Svaka škola bi trebala imati svoj projekt za suzbijanje nasilja. Nasilje je ozbiljan problem, no nadam se da će i drugi nastaviti sa sličnim projektima. Mladima poručujem da budu odgovorni i da ne rješavaju probleme šakom nego riječima - dodaje Stjepan.

Dominik (19) je išao u Tehničku školu Ruđera Boškovića, smjer računarstvo, a sada je student prve godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

- Radim honorarno kao trener tajlandskog boksa u klubu Trenk Gym na Ravnicama. Djecu učim da frustracije treba ispucati na treningu - kaže Dominik. Na državnom prvenstvu je 2007. osvojio srebrnu medalju.

- Više nemam vremena za natjecanja. Veće zadovoljstvo mi je biti trener i usmjeravati mlade - dodaje. No, kaže da prvo pomaže mlađoj sestri, a tek onda drugima.

- Divim mu se, brat mi je uzor. Za sve što ga pitam, on je uz mene. Pomaže mi i pri učenju, a najviše oko matematike - Nives (15) je ponosna na brata koji joj je nakon punoljetnosti postao skrbnik i brine se za nju. Dominik i dalje pomaže u bivšoj srednjoj školi gdje je aktivan u vijeću učenika. Dodaje da se ništa neće promijeniti nakon što je dobio nagradu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • DA-POPIZDIŠ 17.11.2011.

    ne daj bože nikome izgubiti dijete,a pogotovo na ovakav način!

Komentiraj...
Vidi sve komentare