Obavijesti

News

Komentari 1

Borba protiv nasilja: Dominik i Stjepan primili nagradu L. Ritz

Borba protiv nasilja: Dominik i Stjepan primili nagradu L. Ritz
3

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine B. Šprem dodijelili su nagradu 'Nasilje nije hrabrost' Stjepanu Mrganiću i Dominiku Bartoloviću

VIDEO

Stjepan Mrganić i Dominik Bartolović primili su u srijedu nagradu "Luka Ritz, Nasilje nije hrabrost" koju povodom Međunarodnog dana tolerancije dodjeljuje Grad Zagreb.

Stjepan (14) je učenik prvog razreda 5. gimnazije, a za nagradu ga je predložila Osnovna škola Dugave u koju je proljetos, kada su predavani prijedlozi pohađao.

- Trudio sam se promijeniti stanje u školi i pokušao se boriti protiv nasilja svojim projektima, a najviše fotografijom. Pokušavam izložbama, sastavcima i radionicama potaknuti ljude na razmišljanje i da probleme ne treba rješavati nasiljem - kaže Stjepan. Njegove fotografije izložene su na devet skupnih ili samostalnih izložbi. Sudjelovao je i na humanitarnoj izložbi čiji je prihod išao UNICEF-u za projekte u Africi. U osnovnoj školi je pokrenuo radionice na kojima su se gledali filmovi, a potom raspravljalo o nasilju.

- Svaka škola bi trebala imati svoj projekt za suzbijanje nasilja. Nasilje je ozbiljan problem, no nadam se da će i drugi nastaviti sa sličnim projektima. Mladima poručujem da budu odgovorni i da ne rješavaju probleme šakom nego riječima - dodaje Stjepan.

Dominik (19) je išao u Tehničku školu Ruđera Boškovića, smjer računarstvo, a sada je student prve godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

- Radim honorarno kao trener tajlandskog boksa u klubu Trenk Gym na Ravnicama. Djecu učim da frustracije treba ispucati na treningu - kaže Dominik. Na državnom prvenstvu je 2007. osvojio srebrnu medalju.

- Više nemam vremena za natjecanja. Veće zadovoljstvo mi je biti trener i usmjeravati mlade - dodaje. No, kaže da prvo pomaže mlađoj sestri, a tek onda drugima.

- Divim mu se, brat mi je uzor. Za sve što ga pitam, on je uz mene. Pomaže mi i pri učenju, a najviše oko matematike - Nives (15) je ponosna na brata koji joj je nakon punoljetnosti postao skrbnik i brine se za nju. Dominik i dalje pomaže u bivšoj srednjoj školi gdje je aktivan u vijeću učenika. Dodaje da se ništa neće promijeniti nakon što je dobio nagradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...