To je to što me zanima!

Borba za prijestolje: A zašto Kolinda toliko udara po Vladi?

Rat! Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović napada većinu Vladinih politika, no nije jasno radi li to samo zbog kampanje ili pak želi preuzeti vođenje zemlje
Vidi originalni članak

Kolinda je nedavno u Uredu primila Željku Markić, a kad je stvar procurila u javnost, opravdala je to tvrdnjom kako “ne želi utjecati na skupljanje potpisa”. Sad, kad su potpisi skupljeni, predsjednica je podržala referendume, iako je očito da oni idu protiv Vlade, točnije protiv Andreja Plenkovića osobno.

DEMOGRAFIJA, BLOKIRANI... Predsjednica od Plenkovića traži sazivanje sjednice Vlade

Jednim referendumom želi se staviti izvan snage Istanbulska konvencija. Zasad za tu inicijativu nema dovoljno potpisa, a i da ima, to bi teško išlo jer su ratificirane međunarodne konvencije pravno jače od Ustava. Drugim se želi promijeniti izborni sustav, smanjiti broj zastupnika u Saboru, povećati broj preferencijalnih mandata te manjskim zastupnicima oduzeti pravo na glasanje o proračunu i sastavljanju vlade. Taj bi referendum oslabio manjine, koje bi ostale bez dva mandata - no to je i udar na HDZ. Manjinski su mandati uglavnom stajali na raspolaganju HDZ-u, bez kojih ni sad ne bi mogao vladati. 
Ustavni stručnjaci primjećuju kako je predloženo da se smanje prava manjinama, ali ne i predstavnicima dijaspore, što bi ozakonilo etničku nejednakost, a to na Ustavnom sudu teško može proći. No glavni cilj je ionako homogenizacija Plenkovićevih protivnika. Predsjednica je osjetila da uz ove inicijative idu stotine tisuća ljudi pa ih je snažno podržala, prošle - ne prošle...

JANDROKOVIĆ PREDSJEDNICI: 'Tako se ne saziva ni sjednica vatrogasnog društva u selu...'

- U ovom je slučaju skupljeno dovoljno potpisa za referendum, a za nas političare, državnike, posebno je bitno da uključimo tu volju naroda. Građani su pokazali da žele promjene - rekla je.

Furio Radin, koji je s njom putovao u Rim, kaže da ga je predsjednica iznenadila.

– Predsjednica je zadnja osoba u državi koja bi mogla govoriti o protresanju političkog života u Hrvatskoj jer ona je jamac Ustava i stabilnosti institucija. Sve dok se Ustav ne promijeni, mora ga poštovati. Osim toga, dok smo neki dan stajali pred rimskim Panteonom, predsjednica mi je jasno rekla da se položaj zastupnika nacionalnih manjina ne smije mijenjati, da u Saboru ne smije biti zastupnika različitih kategorija...

SVAĐA SE NASTAVLJA HDZ je na svojoj službenoj stranici napao predsjednicu

Podrška referendumu došla je odmah nakon Kolindine ideje sazivanja posebne sjednice Vlade zbog duboke i trajne populacijske krize. 
 Plenković je taj potez odbio. Izvori bliski predsjednici tvrde da njezina ofenziva na Vladu nije samo pitanje njezine izborne kampanje, nego i odraz njene težnje da preuzme realnu vlast u zemlji. Prema jednoj hipotezi, ona bi bila spremna preuzeti Vladu ako Milijan Brkić zasjedne na čelo HDZ-a. No Brkićev “deputat” u njezinu uredu, Vlado Galić, nije - barem koliko se zna - potpisao referendumsku inicijativu. Brkić i Plenković zasad su nekakvi saveznici. S druge strane, čuju se ideje da se predsjednika bira u Saboru, a i Milan Bandić sve se više približava Plenkoviću.

Ono što najviše zabrinjava jest da predsjedničine ideje nemaju nikakvu upotrebnu vrijednost - tu nema nikakvih reformi sustava, samo pokušaji da se dopadne biračima.

Predsjednica je u Osijeku rekla da je došlo vrijeme “da županije dobiju punu slobodu u kreiranju politika koje nisu državne”. Na to joj je odmah na Twitteru replicirao predsjednik HSS-a Krešo Beljak. “Draga predsjednice, vrijeme je da se županije ukinu i da se na zavod za zapošljavanje pošalju tisuće stranačkih parazita zbog kojih su županije i izmišljene”, napisao je Beljak na Twitteru.

Idi na 24sata

Komentari 188

  • Brontosaur 05.06.2018.

    Mislim da izborni zakon treba mijenjati no "nikako da se diraju manjine"! Iz Izbornog Zakona trebaju se maknuti "svi oni koji nisu porezni obveznici RH"!? Druga i vrlo bitna je "svar" o izlaznosti na izbore koji nisu "samo pravo" već "dužnost" svakog Hrvata s pravom glasa! Od prvo novčanih kazni za ne odlazak na glasanje pa opetovanim "ne izlaskom" na glasanje uzeti tim ljudima "sva građanska prava"! To bi bilo "neko mijenjanje" izbornog zakona, a bedastoća je uzeti pravo manjinama koje rade uz nas u Zemlji, plačaju poreze itd. itd! Oni koji grade Kanadu, Australiju, Njemačku itd. nebi smjeli odlučivati tko će i kako voditi RH? Da tako ljube Hrvatsku, radili bi ovdje a ne na drugom kraju Kugle Zemaljske! Odnosi se to "naročito" na one koji još uvijek u 21. Stoljeću misle da je Zemlja ravna ploča?!

  • Lun@777 04.06.2018.

    Predsjednica jače "pljuje" po Plenkoviću i Vladi nego oporba. Tko zna, možda je u dosluhu sa oporbom, pa će zajedničkim snagama rušiti ovu Vladu i Premijera. A ništa, ostaje nam samo da gledamo i nadamo se...

  • Mala maca1961 04.06.2018.

    Dobar naslov : Borba za prijestolje , bravooooo 👏👏👏👏👏👏👏 pogođena srž prepucavanja 👍👍👍👍👍👍

Komentiraj...
Vidi sve komentare