To je to što me zanima!

Borković: Nema tajni, obrana Vukovara je čista kao suza...

Neki nas namjerno hoće posvađati, ubacuju klipove, ali evo, nažalost, nakon dugo godina smo skužili, rekao je Dedaković na 22. obljetnici osnutka vukovarske brigade
Vidi originalni članak

U Vukovaru je obilježena 22. godišnjica osnutka najpoznatije postrojbe HV-a, 204. vukovarske brigade. Počast ubijenim pripadnicima prvi put zajedno odali su i nekadašnji zapovjednici obrane Vukovara, Mile Dedaković Jastreb i Branko Borković Mladi Jastreb, javlja Media Servis

- Neki nas namjerno hoće posvađati, ubacuju klipove, ali evo, nažalost, nakon dugo godina smo skužili - izjavio je Dedaković okupljenim novinarima. 

Na 22. obljetnicu brigade osvrnuo se i Borković. 

- Mučne 22 godine, vrlo mučne, kao što je bila jako teška i obrana Vukovara. A zapravo, ovdje nema nikakvih tajni. Vukovarska obrana je čista k'o suza i snažna i ona se kao takva nastavlja da Hrvatska bude čvrsta na obalama Dunava. I hrvatski grad Vukovar, naravno - rekao je Borković. 

Slavna 204. Vukovarska brigada, podsjetimo, osnovana je mjesec dana od početka žestokih sukoba u Vukovaru i okolici. Prvi zapovjednik bio je Tomislav Merčep, kojem se sudi zbog ratnog zločina nad civilima tijekom 1991. na području Pakraca, Kutine i Zagreba. 

Poslije Merčepova odlaska iz Vukovara, zapovjednici su redom bili Ivica Arbanas, Mile Dedaković te Branko Borković. 

Tijekom tromjesečne bitke za grad, brigada koja je službeno imala 5 493 pripadnika, zajedno s dragovoljcima i pripadnicima policije, branila je područje od Iloka do Vukovara. 

Iz redova 204. brigade poginula su 923 branitelja.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Opsjena 17.11.2021.

    ima tajni. ali "zaklela se zemlja raju....". uobičajeno je da zapovjednik broda zadnji napušta brod koji tone, hvala na pitanju.

  • maj 17.11.2021.

    Obrana je bila herojska i ćista ali svi zaboravljaju da oni u Zagrebu nisu bili ćisti već izdajnici Branitelja Vukovara.Par dana prije pogibije heroj Blago Zadro došao tražiti pomoć u ljudstvu i tada mi je rekao ako nam ona banda iz Zagreba ne pomogne idemo u proboj.Nažalost poginuo je.

  • sonny42 23.09.2013.

    Povijest se ponavlja...što se više bliži dan pada grada to je Vukovar više u centru događanja...žalosno.Pa zar taj grad heroj ne zaslužuje više i bolje tijekom cijele godine..ne samo kada se obilježava tužna godišnjica...opet se na patnjama skupljaju jeftini politički bodovi..opet će 'padati' razna obećanja i opet će ..poslije svega...grad biti zaboravljen.

Komentiraj...
Vidi sve komentare