To je to što me zanima!

Bosilj je najavio rast plaća za gotovo 98 posto Varaždinaca

Kritizirao je kompenzacijsku mjeru Vlade koja je Gradu dala poticaj za dječje vrtiće u iznosu od 390.000 eura
Vidi originalni članak

Grad Varaždin u utorak će otvoriti javno savjetovanje o pet odluka vezanima uz poreze i komunalne naknade, a gradonačelnik Neven Bosilj najavio je rast plaća za gotovo 98 posto Varaždinaca, ali i rast komunalnog boda.

Grad Varaždin će odlukom o visini poreznih stopa omogućiti rast plaće zaposlenih i to do njih 98 posto. Niža porezna stopa bit će 22 posto, a viša 33 posto. Prosječna plaća od 1500 eura bruto, neto oko 1056 eura, rast će na godišnjoj razini za samca 37 eura, za osobu s jednim djetetom 177 eura, a sa dvoje djece 271 euro, rekao je Bosilj na konferenciji za novinare.

ZALEĐENA STAKLA I U ZAGREBU VIDEO Krenula prva struganja: Varaždin i Bednja u minusu, a evo kako će biti ostatak dana

Plaća neće rasti samcima s plaćom višom od 2500 eura, koji će imati jedan euro mjesečno manje, dok će najveći pad imati osobe s plaćom između 5.000 i 8.000 eura, od oko stotinjak eura na godišnjoj razini.

Bosilj je izvijestio i da su odlučili povećati neoporezivi dio s 531 na 560 eura, te će time svaka jedinica lokalne samouprave i sam grad Varaždin izgubiti četiri posto svojih prihoda. Ukidanjem prireza, grad Varaždin gubi još 4 milijuna eura svojih prihoda, rekao je Bosilj.

Kritizirao je kompenzacijsku mjeru Vlade koja je Gradu dala poticaj za dječje vrtiće u iznosu od 390.000 eura.

OPASNOST PROŠLA Gradonačelnik Neven Bosilj: 'U Varaždinu je sve dobro prošlo, službe odlično rade svoj posao'

- S jedne strane uzimaju 4 milijuna eura, a s druge dobivamo 390 tisuća eura. Grad Varaždin će i ovim poreznim stopama, samo da bi našim građanima porasla primanja i plaće, izgubiti više od milijun eura u proračunu, ali smo se odlučili da ćemo probati proračun zatvoriti - kazao je gradonačelnik.

Podsjetio je i na brojne obveze Grada, izdvojivši 4,8 milijuna eura koje još deset godina mora plaćati za Arenu Varaždin.

- Uskoro počinje i otplata Čehokovih obveznica od 67 milijuna kuna koje su uzete na početku, za zemljišta Ekos holdingu i T&H Investu i ostalima. Cijela priča s ovom poreznom reformom je naš narod bi rekao 'kurvinska posla'. Država je odlučila da neće uzeti od sebe ništa - naglasio je Bosilj.

INICIJATIVA GRADONAČELNIKA BOSILJA Novi model obnove ulica u Varaždinu: 'Sve tvrtke i izvođači moraju koordinirati radove'

Njegov zamjenik Miroslav Marković je rekao  da u javno savjetovanje ide i odluka o komunalnom bodu te izmjene odluka o komunalnoj naknadi i komunalnom doprinosu.

- U usporedbi s drugim gradovima, što se tiče komunalne naknade mi smo dosad bili jedan od najjeftinijih gradova. Imali smo najmanju vrijednost boda od samo šest kuna a sada ju dižemo na jedan euro - rekao je Marković obećavši da će za najugroženije skupine građana pripremiti mjere koje će im olakšati povećanje cijene.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare