To je to što me zanima!

Bozanić na misi: Ne prihvaćajte tuđa pusta i nerealna obećanja

Molimo za zajedništvo nasuprot malodušnosti, cijenimo ono što smo postigli i što nam drugi priznaju. Ne obescjenjujmo ono što je naše i čime se trebamo ponositi, poručio je Bozanić
Vidi originalni članak

Kardinal Josip Bozanić na misi povodom Dana državnosti u Crkvi sv. Marka na Markovu trgu u Zagrebu istaknuo je kako se Hrvatska 1990. riješila tri zla 20. stoljeća; zla fašizma, nacizma i komunizma. Dotaknuo se i odnosa prema žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća izrazivši žaljenje što objektivno proučavanje tog razdoblja još nije dovršeno.

- Iako je monopol nad povijesnom istinom u nas prestao 1990. godine. Čini se da nekima, i s desne i s lijeve strane, odgovara to stanje. Tako nalaze posao, pa i zaradu za svoja politiziranja, čak i na račun društvenog budžeta, a time samo unose nepotrebnu radikalizaciju u hrvatsko društvo - poručio je dodavši da će Drugi svjetski, a i Domovinski rat, završiti samo kada dostojno pokopamo smrtne ostatke naših pokojnika koji su bačeni u jame ili usputne jarke na križnim putevima, bez obzira kojoj su političkoj opciji pripadali.

PUNO SU NAM UZELI 'Vratit ćemo Dan državnosti 30. svibnja i državu narodu'

- Pogledajmo samo kako je država Njemačka na našem Mirogoju uredila grobno polje svojih vojnika, koji su kod nas poginuli u Drugom svjetskom ratu. To je put civiliziranog društva - napomenuo je.

U svom govoru obrecnuo se i na političke elite poručivši građanima da ne prihvaćaju naivno pusta i nerealna obećanja.

- Oslobodimo se nepotrebne radikalizacije hrvatskoga društva, nemojmo naivno prihvaćati pusta i nerealna obećanja. Nije li naša Domovina često bila, a i danas je, na kušnji širokih putova i vrata, pustih nerealnih obećanja i očekivanih promjena bez strpljenja i zalaganja?  Molimo za zajedništvo nasuprot malodušnosti, cijenimo ono što smo postigli i što nam drugi priznaju. Ne obescjenjujmo ono što je naše i čime se trebamo ponositi. Molim Gospodina da nas ne obeshrabre uska vrata, nestrpljenje i puka obećanja. Molim da ih sami zavolimo i vodimo naše mlade prema njima. Jer, nećemo im učiniti ništa dobro, ako im ponudimo široke putove. Upravo suprotno, radost se krije iza uskih vrata. I Domovina je sretna i blagoslovljena, kada ima ljude koji su po mjeri tih vrata; koji u poniznosti služe tuđoj radosti - poručio je, a iz prvih redova ga je slušao državni vrh.

VIDEO PORUKA Milanović je čestitao na 'Fejsu' Dan državnosti: 'Ne bojmo se!'

Govoreći o hrvatskim biserima, istaknuo je, među ostalim, i obitelj. 

- Cijeneći je, jačajući obitelj, i ostali biseri postaju sjajniji. Izlažući obitelj pogibelji, nejasnoćama i poigravanjima, počevši od narušavanja braka, sve postaje upitnim - istaknuo je.

Na koga je mislio kad je govorio o pustim i nerealnim obećanjima novinari su kardinala Bozanića upitali nakon mise, no nije želio direktno odgovoriti.

JANDROKOVIĆ: 'U hrvatskoj povijesti 25. lipnja 1991. ostat će trajno upisan'

- To vi morate znati, novinari znaju sve - poručio je.

Na pitanje je li to bila kritika Plenkovićevoj vlasti, kratko je istaknuo kako Crkva ne kritizira.

Idi na 24sata

Komentari 238

  • realista 7 27.06.2019.

    to se odnosi na novu svicarsku ?

  • Marun 26.06.2019.

    Misli li ovaj na Kolindina obečanja?

  • gordana.pacek@gmail.com 25.06.2019.

    Za nas moli Boga za uski put, a on i njegovi pajdasi kroce sirokim, komotnim, hedonistickim putem zazivajuci Boga s bjelanjcima okrenutim prema gore da bi izgledali kao aveci, kao pozvani od Boga da usmheravaju "glupi" puk. Daleko je Bozanic i nhegovi suradnici od Boga i vjere.

Komentiraj...
Vidi sve komentare