To je to što me zanima!

Božinović: Ove godine 170 posto više nezakonitih prelazaka granice nego prošle godine

Božinović je napomenuo da se ne radi nužno o 29.500 osoba jer se bilježi svako policijsko postupanje, budući da neki migranti po nekoliko desetaka puta pokušavaju nezakonito prijeći granicu
Vidi originalni članak

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u petak da je od početka ove godine zabilježeno 29.500 nezakonitih prelazaka hrvatske granice, što je 170 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Božinović je rekao da se ne radi nužno o 29.500 osoba jer se bilježi svako policijsko postupanje, budući da neki migranti po nekoliko desetaka puta pokušavaju nezakonito prijeći granicu.

POLICIJA PROVJERILA LOKACIJE Božinović: Svih pet dojava o bombama u Zagrebu bile lažne

Ističe kako je ove godine povećan i broj iskazivanja namjera za dobivanje azila zbog činjenice da je Hrvatska ulaskom u schengensku zonu  1. siječnja 2023. postala atraktivnija za podnošenje tih zahtjeva.

No, najveći broj ljudi koji iskažu namjeru za azilom i dalje napušta Hrvatsku o roku od nekoliko dana i potom koriste pravo kretanja na području Europske unije.

UŽIVO: POŽAR U DALMACIJI Božinović: 'Oštećeno je sedam kuća, nema žrtava. Snage su usmjerene prema Primoštenu'

Božinović je najavio mogućnost uvođenja detencije za osobe koje nemaju riješeno pitanje međunarodne zaštite, a prostori za detenciju mogli bi biti u objektima smještenim uglavnom u blizini vanjskih granica EU.

Upitan za slučaj tučnjave azilanata u prihvatilištu u novozagrebačkom naselju Dugave u srijedu kasno poslijepodne, Božinović je poručio građanima kako nema razloga za brigu jer policija prati situaciju.

PRVI MEET 22. SRPNJA Policija i HAKS ovako planiraju stati na kraj ilegalnim utrkama: 'Car meets' uskoro na pisti ZTC-a

Božinović je u petak nakon primopredaje policijskih vozila na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik“ ocijenio da je pitanje nezakonitih migracija globalni problem te da se ide prema zajedničkom rješenju.

- Međutim, još uvijek postoje različiti pogledi između različitih država. Iako smo izloženi stalnim pritiscima, kod nas je još uvijek bolja situacija nego u državama koje su krajnje odredište migranata- ocijenio je.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare