Obavijesti

News

Komentari 134

Božinović: 'Oštećeno je sedam kuća, nema žrtava. Snage su usmjerene prema Primoštenu'

Božinović: 'Oštećeno je sedam kuća, nema žrtava. Snage su usmjerene prema Primoštenu'
4

Na požarištu u Grebaštici su sve raspoložive vatrogasne snage, a zatražena je i pomoć zračnih snaga. Točno na današnji dan prije godinu dana šibensko područje, Zaton i Raslinu, zahvatio je golemi požar

Pokretanje videa...

Veliki požar kod Grebaštice 01:07

Pokretanje videa...

VIDEO Veliki požar u Dalmaciji, vatra okružila kuće u Grebaštici: Širi se brzo, gase tri kanadera 01:13

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.25

Vatrogasac Mario: Spasili smo žene i dvoje djece iz kuće. Krov je gorio, stavili smo im maske...

24sata

Pa kako ste me pronašli, javio nam se vatrogasac Mario Jozić, kojeg je Pixsellov fotoreporter Hrvoje Jelavić ulovio kako hvata zrak tek što je, skupa s kolegama iz JVP Vodice, spasio dvije žene i dvoje djece, Čehe i Slovake, iz kuće koju je bio opkolio plamen u Grebaštici.

- Da, to sam ja na fotografiji - rekao je. 

Više pročitajte OVDJE.

21.21

'Čeha u 70-ima evakuirali smo u kupaćim gaćicama! Spašavali su auto, al nisu mogli naći ključ'

24sata

Bilo je gadno. Odjedanput je planulo i mislio sam da smo ovaj put zbilja gotovi... Inače pomažem gasiti kad su požari i nije mi prvi put, ali šokiralo me potpuno. Ovaj put vatra je došla do moje kuće, priča nam Goran Šimić, inače poznati lokalni aktivist iznimno angažiran u čišćenju okoliša iz Grebaštice i dobitnik nagrade Ponos Hrvatske. 

- Doletio sam doma čim sam čuo da je izbio požar. Gorjelo je gore okolo, ali  i jedva da sam se stigao presvući i izašao van, a vatra je već došla pred naša vrata! Doslovce tri metra od nas je bila. Uspio sam odvesti na sigurno dite i punicu. Jedva sam svoje dite spasio! Ja i punac vratili smo se odmah, ali vatra je već ušla duboko u kamp. Stvarno sam mislio da smo gotovi - priča nam Šimić, čija obitelj ima kamp u Grebaštici svega par metara od mora, naslonjen na obiteljsku kuću.

Više pročitajte OVDJE.

21.12

Željko iz Grebaštice: '25 godina rada i truda otišlo je u pepeo. Mi smo turistička atrakcija'

Željku Pernaru iz Grebaštice izgorio je maslinik, a za RTL je ispričao što se danas dogodilo. 

- Bio sam kod kuće, nešto sam radio i zvao me susjed i rekao mi je da se blizu mog maslinika i pčelinjaka vidi dim. Odmah sam otišao tamo i već je vatra bila tu, bila su i vatrogasna kola i momci iz DVD-a, ulovili smo se gašenja požara i to je jedno vrijemo dosta dobro išlo. Borili smo se, u gašenju nestane vode, dok dođe druga cisterna, to je prazan prostor, raskorak i ta vatra nas je zaobišla, krenula bočno i izgorio nam je cijeli maslinik, 25 godina rada i truda otišlo je u prah i pepeo - rekao je.

- Nemam točne informacije, čuo sam da je gorio krov susjedu, vatrogasci su to uspjeli sanirati, čujem da su vozila ispred kuća gorjela, vidim da je katastrofa. Ovo je stvarno kataklizma, mi smo svako malo u požaru. Mi smo turistička atrakcija po kanaderima, ali ovako nešto još nismo doživjeli - dodao je.

Upitan je i koliko je  sigurno kretati se poljskim putevima.

- Ja sam policajac, smijem reći da se ne bojim, mi smo bili relativno sigurni, policija je radila svoj dio posla, vatrogasci svoj, osobno sam bio siguran, znao sam kud se krećem. Bogu hvala što smo živi i zdravi - zaključio je.

20.51

HVZ: Kod Grebaštice ozlijeđena tri vatrogasca, situacija znatno bolja nego popodne

24sata

U gašenju požara kod Grebaštice ozlijeđena su tri vatrogasca zbog udisanja dima te im je pružena pomoć na mjestu događaja, izvijestila je u četvrtak predvečer Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), navodeći da je trenutna situacija znatno bolja nego popodne.

Požar i dalje gasi više od 150 vatrogasaca i tri kanadera, a gašenje i dalje otežava vjetar iako je u slabljenju.

"Trava je visoka, osobito nakon padalina kojima smo svjedočili posljednjih mjeseci, i zato je dobra podloga za brzo širenje požara", kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Situacija je u ovome trenutku znatno bolja nego popodne, objekti nisu ugroženi, a vatrogasci ostaju na terenu cijelu noć te će poduzeti sve da se požar zaustavi te da se zaštite ljudski životi i objekti. 

Prema prvim procjenama opožareno je oko 600 hektara.

Vatrogasci ističu da je čišćenje okućnica glavni načini preveniranja takvih požara.

19.56

Božinović: Oštećeno je sedam kuća, nema žrtava

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je operativne snage koje gase požar, javlja Dalmatinski portal

- Oštećeno je sedam kuća, 4 krovišta i tri fasade, sedam automobila je izgorjelo. Tek treba utvrditi jesu li svi bili od ranije u voznom stanju. Oštećeno je nešto manjih gospodarskih objekata, dva ili tri - kazao je. 

- Žrtava nema, imovinska šteta, bilo da su kuće, gospodarski objekti ili vozila, nije velika. Sada su snaga usmjerene prema dijelu gdje gori, prema Primoštenu. Prema onome što sam čuo od vatrogasaca, trebalo bi se večeras zaustaviti širenje. Međutim, dosta toga će ovisiti o vjetru. Ovo danas je bilo orkansko jugo, u jedno trenutku airtractori uopće nisu mogli letjeti - dodao je.

Komentari 134