To je to što me zanima!

Širi se požar s Biokova: Vatra se spušta prema Makarskoj

Vatrogasni zapovjednik Tucaković rekao je da će ujutro poslati dva air airtractora koji će cijeli dan nadlijetati i natapati požarište. Dodaje da se radi o nepristupačnom terenu
Vidi originalni članak

Požar na Biokovu koji je izazvao udar groma prije tri dana u srijedu predvečer se rasplamsao.  Vatra se počela spuštati prema Makarskoj. Ugrožen je dio grada Veliko Brdo, javlja N1.

- Veliki požar na Biokovu izbio je večeras i vidi se veliki gusti dim iznad Biokova.Vatra je izbila na vrh Biokova oko 20.15 i spušta se velikom brzinom prema Makarakoj. Na mjestu gdje je požar izbio je stanište divokoza i još nitko ne gasi požar - rekla nam je čitateljica.

Splitsko-dalmatinski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković za N1 potvrdili su da na Biokovu gori na mjestima gdje nema naselja.

- Poslat ćemo ujutro dva airtractora koji će cijeli dan nadlijetati i natapati požarište, vidjet ćemo s kojih ćemo ih područja povući - kazao je Tucaković.

- Radi se o nepristupačnom terenu, gori na 1400 metara nadmorske visine, nema tu nikakvih objekata, naselja i ničeg u blizini. Čak smo spustili sve vatrogasce niže da ne ugrozimo njihove živote. Oni ostaju dežurati ispod požarista - kazao je Glavina.

Božinović: Zbog podmetanja požara policija uhitila 14 ljudi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u srijedu da je zbog izazivanja požara uhićeno 14 osoba, a u taj broj su uključeni i počinitelji zadnjih požara na benkovačkom području  i Kistanjama. 

 "U ovom trenutku ne samo privedeno, već je i obrađeno i potvrđeno, 14 osoba. U taj broj uključeni su i počinitelji zadnjih požara, pogotovo na benkovačkom području i Kistanjama", rekao je Božinović za HTV . Dodao je i da još ima određeni broj osoba koje su u obradi, a o tome hoće li se potvrditi da su izazivali požare  naknadno će izvijestiti javnost.

Dvojici maloljetnika koje je policija kazneno prijavila zbog izazivanja požara u ponedjeljak kod Radučića pokraj Nacionalnog parka Krka, određen je jednomjesečni istražni zatvor, potvrđeno je u srijedu na šibenskom Općinskom sudu.  Šibenska policija izvijestila je u srijedu da je uhitila dvojicu muškaraca i jednu ženu koje sumnjiči za izazivanje  požara na području Šibensko-kninske županije. Kriminalističko istraživanje dovršeno je nad dvojicom muškaraca u dobi od 22 i 28 godina, te 75-godišnjom ženom, koja je u utorak, spaljivanjem odjeće na otvorenom prostoru, izazvala požar u Biskupiji. Mladić od 22-godine zatečen je kako cigaretom pali travu u mjestu Podumci u općini Unešić, a 28-godišnjak je u sedam navrata palio vatru s namjerom da izazove požar na području Knina. 

DORH obrazložio zašto su tražili istražni zatvor protiv dvojice 17-godišnjaka

Šibensko općinsko državno odvjetništvo u srijedu je u priopćenju obrazložilo zašto je tražen istražni zatvor protiv dvojice 17 godišnjaka osumnjičenih da su u ponedjeljak popodne kod mjesta Radučić izazvali veliki požar.

Tijekom dana, sucu za mladež Općinskog suda u Šibeniku priveden je hrvatski državljanin rođen 2000. godine  zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, kao i državljanin Srbije i Hrvatske rođen 1999.  zbog osnovane sumnje da je poticao  na počinjenje tog kaznenog djela, priopćeno je iz DORH-a.

ODO navodi da su oni u ponedjeljak u mjestu Radučić, u općini Ervenik  s petoricom prijatelja promatrali gašenje požara u mjestu Kistanje na udaljenosti od oko pet kilometara, a kad se 17-godišnji hrvatski državljanin približio obližnjem većem grmu suhe trave i kupine, 17-godišnjak dvojnog državljanstava mu je rekao kako bi bilo uživo gledati požar i neka on to zapali. Nakon toga je prvi 17-godišnjak upaljačem zapalio grm. Kada se plamen počeo širiti velikom brzinom, biciklima su pobjegli s mjesta događaja, a plamen se proširio na veću površinu niskog raslinja i suhe trave te u smjeru Nacionalnog parka Krka, arheološkog nalazišta amfitetra Burnum, željezničke pruge Knin-Kistanje i ceste Knin-Kistanje', navodi  šibenski ODO.

 Vatrogasci su uz pomoć kanadera uspjeli spriječiti daljnje širenje požara, pri čemu je opožarena površina od oko 150 hektara, a ugrožena  imovina je  neutvrđene vrijednosti, ali svakako veće od 200.000 kuna, navodi se u priopćenju.

Nakon što je sutkinja za mladež Općinskog suda u Šibeniku ispitala maloljetnike, zamjenica općinske državne odvjetnice za mladež je predložila da se maloljetnom hrvatskom državljaninu odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a maloljetnom državljaninu RS i RH osim  zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog opasnosti od bijega.

Idi na 24sata

Komentari 57

  • fijuman 24.08.2017.

    Paliteljema odkuda bili nagraditi dugotrajnim kaznama zatvora i obaveznim krčenjem i pošumljavanjem područja koje su zapalili s pravom na 1 sendvič dnevno kakvo su imali i jadni i iznemogli vatrogasci koji su s entuzijazmom radili svoj posao i gasili požare gurajući prastare cisterne da se upale kako bi spašavali ljude i njihovu imovinu.

  • scythe 24.08.2017.

    Nije mi jasno što su išli palit roštiljčić na vrhu Biokova, na nepristupačnom terenu ... ili variti ...pa im iskrica omakla (bilo je toga) ... "Pa ljudi moji, koji vam je k...?"

  • scythe 24.08.2017.

    Oh; da ... znam da im nije lako ... I meni je lani pukla cijev u stanu ... ne; krivo ... i meni je lani zagorilo odojak u pećnici ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare