To je to što me zanima!

Braća nose 'svemirska' odijela jer bi ih sunce moglo - ubiti

'Xeroderma Pigmentosum' genetski je poremećaj od kojega boluje oko šest tisuća ljudi, a među njima su i ova dva Francuza koji izlaskom na sunce riskiraju živote
Vidi originalni članak

Vincent i Thomas Seris (21) braća su koja žive u Bordeauxu , a boluju od jedne od najrjeđih genetskih poremećaja na svijetu. Naime, ' Xeroderma Pigmentosum ' autosomni je genetski poremećaj zbog kojeg su braća iznimno osjetljiva na sunčevu svjetlost te njen ultraljubičasti spektar.

Čak i kratkotrajna izloženost suncu kod braće Seris bi mogla uzrokovati smrtonosni rak kože . Zbog toga oni van izlaze isključivo s posebnim maskama koje trenutno testiraju, a koje su za njih razvile francuske bolnice.

Francuski ih mediji nazivaju 'Djecom Mjeseca', a njihov je život inspirirao i scenarij za film ' La Permission de Minuit '.

U cijeloj Francuskoj od XP-a boluje oko 80 ljudi, a u cijelom svijetu ta brojka se kreće između pet i deset tisuća . Braći Seris dijagnosticiran je u dobi od dvije godine, a Vincent je do treće godine preživio tri raka kože, piše DailyMail .

Svi prozori u stanu zaštićeni su filterima protiv ultraljubičastog svjetla, a zaštitna odijela moraju ponekad nositi i u zatvorenim prostorima jer im naštetiti mogu i određene vrste žarulja .

Unatoč svim poteškoćama, Thomas i Vincent uspijevaju voditi relativno normalan život . Druže se s prijateljima, imaju hobije, izlaze u kinu i studiraju .

Idi na 24sata

Komentari 14

  • john_doe 02.02.2015.

    I jedna djevojka iz njemacke ima istu bolest...izlazi samo po noci jer nema para za takvo odijelo...zalosno kakve sve bolesti postoje...

  • Kleopatra ❤ 02.02.2015.

    šta reći, jadni ljudi ,bitno da su oni to prihvatili i da imaju normalan život

  • vanilijica 02.02.2015.

    Žalosno je da se neki šale na njihov račun. To je teški genski poremečaj i samo oni i slični njima znaju kako je živjeti s tim.Nadam se da će genetika pronači način da pomogne ljudima sa genskim poremečajem.Premda se genetika danas više zlorabi nego što se trudi da pomogne ljudima

Komentiraj...
Vidi sve komentare