To je to što me zanima!

Branitelj u Benkovcu prepušten suživotu s vlagom i bez struje: 'Što ću, živim iz dana u dan...'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Marko živi u izmučenom stanu od tek 15 kvadrata, prostoru koji je više nalik na zaboravljeni kutak nego na dom...
Vidi originalni članak

Benkovac, maleni gradić skriven daleko od očiju javnosti, i dalje živi u sjeni Domovinskog rata, svjedok je burnih vremena koja su oblikovala njegov identitet. Iako godine prolaze, rane prošlosti još uvijek nisu sasvim zacijelile, ostavljajući svoj pečat na srcu grada.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Grad je poput knjige s nizom stranica koje pričaju priče iz prošlih vremena. U svakom koraku, fasade zgrada svjedoče o naporima zajednice da obnove grad iz temelja. Renovirane fasade postale su simbol otpora vremenu i podsjetnik na odlučnost lokalnog stanovništva da sačuva svoj identitet. Svaka obnovljena površina zgrada ima svoju priču - priču o opstanku, zajedništvu i želji za novim početkom.

PRUGA KOJA PROPADA Svaki dan u Benkovcu čeka vlak koji ne dolazi: 'Na posao idem devet godina, ne radim ništa...'

Unatoč vanjskom sjaju obnovljenih zgrada, svaki stan u Benkovcu nosi svoju posebnu priču. Svaki prozor skriva sjećanja na prošla vremena, a svaki prag postao je svjedok života koji se odvijao unutar njegovih zidova. Obitelji su izgradile svoje domove, stvarale uspomene, a neki su, poput Marka Došlića (62), branitelja, ostali sami sjećanjima na hrabrost koja se jednom ovdje odvijala.

- Domovinski rat doveo me u Zadar, a bio sam i član 84. gardijske bojne HV "Termiti". Tamo 2003. napuštam vojsku. Život me je doveo u Benkovac u svojoj rodnoj Slavoniji nisam nikog imao – priča nam Marko.

Marko živi u izmučenom stanu od tek 15 kvadrata, prostoru koji je više nalik na zaboravljeni kutak nego na dom.

- Tako je kako je. Sam sam ovdje, živim dan za dan. Što da kažem stan je u vlasništvu države imam tu i papire gdje sam dobio dozvolu od države da ga koristim. No, evo vidite i sami – priča nam Marko i dalje sa smiješkom na licu unatoč teškom životu.

CRNOGORSKA PJEVAČICA U Benkovcu su otkazali koncert Goge Sekulić: 'Trebali bi gledati budućnost, ne se vraćati nazad'

Otužna stvarnost Markova života ispisana je na zidovima njegova malenog carstva - ispucala boja priča priču o vremenu koje prolazi, vlaga na sve strane odaje borbu s nepravdom koja je napala čak i najosnovnije uvjete života. Stan, obasjan samo sivom svjetlošću s prozora, nema struju, ostavljajući Marka u mraku doslovno i simbolički.

Ja radim kad mogu, kad nešto uskoči, a na mjesec preživljavam sa 160 eura. To je kao neka 'vojnička opskrbnina'. Sad sam predao i neke zahtjeve da dobijem barem neko povećanje, ali tko zna što će biti od toga – kaže nam Marko te dodaje kako iza njega stoji dvanaest godina vojske i dvije i pol godine rata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

VICE VOLI JANJETINU Vice opet oduševio izjavom na Benkovačkom sajmu: Časte li janjetinom? Jel' papa katolik?

No, usred svih tih nevolja, Marko ne prolijeva suze samosažaljenja. Njegova hrabrost se ne gasi ni u najtežim trenucima. Bez struje, s vlagom koja prožima njegov mali prostor, on ne jada se. Umjesto toga, s ponosom ističe kako mu je i to dovoljno - barem ima krov nad glavom.

Posljednjih 27 godina živi u Benkovcu, 'dan za dan' kako kaže. Uz sve životne nedaće nedavno je imao i zdravstvenih problema.

- Imao sam i operaciju ruke, a prošle godine završio sam i u bolnici. Napala me je neka bakterija pa su mi poslali račun za liječenje od 1800 eura. Sad su mi opet poslali neku opomenu – priča nam Marko.

Ovaj mali, derutni prostor ne čini samo Markov dom; on je živući simbol zaborava i nepravde. Sve u njemu, od pukotina na zidovima do stvari razbacanih na sve strane, odražava teret heroja koji se bori sa sustavom koji ga je napustio.

Idi na 24sata

Komentari 124

  • Miro50_1 15.12.2023.

    To ti je tako, kad stari kradu gdje stignu a mladi samo bulje u ekrane... A ovaj čovjek je borac u doslovnom smislu riječi i skidam mu kapu i želim mu sve najbolje!

  • AKKI 14.12.2023.

    Pozdrav svima, da li netko od Vas poznaje Krešimira Radoša, bio je u Termitima?

  • tarantino. 14.12.2023.

    Čitam komentare, imaju smisla i sam sam se zapitao. Ali ne treba suditi prije reda. Stvarno je malo čudno da čovjeku nije stalo da si popravi stanje, jer ovo je strašno. Ali možda čovjek ima psihičkih problema, možda ima PTSP. Ali o tome nitko ne vodi brigu. Sam je, nema nikoga tko bi ga možda potaknuo, odveo psihijatru, pokrenuo postupak, a on sam nije sposoban, nije svjestan... znam za takve slučajeve. On očigledno nema ni zdravstveno osiguranje riješeno. Ja se nadam da će, nakon ovog članka, Medvedovo ministarstvo reagirati, poslati nekoga, utvrditi stanje i vidjeti kako mu se može pomoći. Najlakše je čovjeka popljuvati. Termiti su bili elitna postrojba, prošli su puno toga, puno toga proživjeli. Znači, čovjek nije bio nekakav skladištar ili uredski moljac. Tko zna u kakvom je psihičkom stanju, a nema nikoga da mu pomogne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare