To je to što me zanima!

Brazilski pravnici pisali UN-u da Bolsonaro ugrožava pravosuđe

Skupina brazilskih odvjetnika i pravnih stručnjaka u srijedu je uputila peticiju UN-u u kojoj se kaže da predsjednik vlade Brazila Jair Bolsonaro ugrožava demokraciju i neovisnost pravosuđa dok se sprema za izbore
Vidi originalni članak

Skupina od 80 pravnika i pravnih istraživača apelirala je na specijalnog izvjestitelja UN-a za neovisnost sudaca i odvjetnika Diega Garciu-Sayana, da posjeti Brazil i izvijesti o trenutnim napadima na Vrhovni sud i Vrhovni izborni sud koji nadzire izbore.

Sudovi se suočavaju s dosad neviđenom kampanjom nepovjerenja i prijetnji javnosti sucima koji se ne slažu s vladinom politikom, navode u svojoj peticiji.

POSJET BUDIMPEŠTI Nakon Putina i Bolsonaro posjetio saveznika Orbana

Bolsonaro je u više navrata tvrdio da je brazilski glasački sustav podložan prijevari, bez pružanja ikakvih dokaza, iako je izabran 2018. s elektroničkim strojevima uvedenim prije 26 godina.

Bolsonaro je izrekao niz izravnih prijetnji Vrhovnom sudu, veličajući neposlušnost sudskim odlukama, pa čak i prijeteći određenim sucima, stoji u peticiji.

"Brazilsko pravosuđe je pod opsadom. Neovisnost pravosuđa u Brazilu suočava se s izazovima bez presedana od demokratizacije 1980-ih", navodi se.

PREDSJEDNIK IMAO BOLOVE Brazil: Jair Bolsonaro ostaje u bolnici, ali ne ide na operaciju

Bolsonarovi napadi na pravosuđe i brazilski elektronički glasački sustav izazvali su bojazan da neće prihvatiti poraz u listopadu u utrci u kojoj zaostaje za svojim ljevičarskim suparnikom, bivšim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom, postavljajući pozornicu za institucionalnu krizu.

Idi na 24sata

Komentari 1

Komentiraj...
Vidi sve komentare