Obavijesti

News

Komentari 2

Nakon Putina i Bolsonaro posjetio saveznika Orbana

Nakon Putina i Bolsonaro posjetio saveznika Orbana

Brazil i Mađarska dijele pristup prema globalnim izazovima, rekli su brazilski predsjednik krajnje desnice Jair Bolsonaro koji je dan nakon posjeta Moskvi stigao u Budimpeštu

Te je  izrazio ideološku bliskost s premijerom Viktorom Orbanom, prenose agencije.

Oslabljen u tri godine mandata i diplomatski izoliran, Bolsonaro je doputovao u Mađarsku iz Moskve gdje je u jeku krize Rusije i Zapada zbog Ukrajine istaknuo "solidarnost" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javlja agencija France presse.

U Mađarskoj su brazilski predsjednik i mađarski premijer poslali poruku suglasnosti u brojnim pitanjima i spremnost na gospodarsku i vojnu suradnju.

Bolsonaro je pozdravio "mađarskog" brata, "malenog stasom, ali velikog po vrijednostima koje predstavljamo, a koje se mogu sažeti u četiri riječi: Bog, domovina, obitelj i sloboda", rekao je.

Orban napao oporbu i obećao: 'Inflaciju i rast cijena ćemo smanjiti koliko god je moguće'
Orban napao oporbu i obećao: 'Inflaciju i rast cijena ćemo smanjiti koliko god je moguće'

Bolsonarov posjet je prvi put da je 9,8 milijunska Mađarska primila šefa države najvećeg latinoameričkog gospodarstva.

Odnosi dviju zemalja ojačali su zadnjih godina jer njihovi čelnici dijele stajališta u pitanju migracija, progona kršćana, obrane obiteljskih vrijednosti, ali i predanosti slobodnoj trgovini i vojnom razvoju, rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji kako prenosi agencija MTI.

Brazil i Mađarska suprotstavit će se velikim međunarodnim organizacijama koje žele ozakoniti da se migracija predstavlja kao pozitivna pojava, rekao je Orban i poručio "Postoje zemlje - nazovimo ih trezvenima - koje ne žele mijenjati svijet posljedično migracijama".

Vladimir Putin se nada rješenju krize oko Ukrajine, a Orban misli da je moguć sporazum...
Vladimir Putin se nada rješenju krize oko Ukrajine, a Orban misli da je moguć sporazum...

Mađarska i Brazil protive se globalnom migrantskom kompaktu Ujedinjenih naroda on će uspostaviti "sustav ranog upozorenja" ako bi bilo kakve preporuke vezane uz migraciju išle protiv njihovih interesa, rekao je.

Dvije zemlje smatraju "apsurdnim" da je kršćanstvo danas najprogonjenija religija na svijetu i da "civilizacija rođena na kršćanskim korijenima, prvenstveno europska civilizacija činiti tako malo" da zaštiti one koji su progonjeni zbog svoje vjere, rekao je nadalje Orban.

U jeku krize Rusije i Zapada Orban ističe bliskost s Putinom
U jeku krize Rusije i Zapada Orban ističe bliskost s Putinom

Dvije su zemlje potpisale sporazum kojim će zajedno pomagati progonjenim kršćanskim zajednicama u Africi, a potpisale su i druge ugovore o suradnji, među kojima o obrani.

Otkako se vratio na vlast 2010. Viktor Orban želi učvrstiti veze s državama izvan Europske unije koja ga redovito optužuje za kršenje demokracije. Zato se Orban otvorio prema istoku, prema Rusiji i Kini.