To je to što me zanima!

Britanka živi u 1994. god: Zaboravi dan čim on završi

Michelle Philpots (47) ozlijedila je mozak u dvije prometne nesreće te nema dugoročno pamćenje. Budi se bez sjećanja na 16 zadnjih godina
Vidi originalni članak

Ian Philpots (46) iz Velike Britanije svakog jutra, čim se probudi, iznova mora uvjeriti svoju ženu Michelle (47) da su vjenčani već 13 godina. Izvadi obiteljski fotoalbum i pokazuje joj fotografije s vjenčanja, ljetovanja i blagdana. Michelle se zbog ozljede mozga koju je zadobila u dvije prometne nesreće sjeća svega do 1994. godine, no poslije toga zaboravlja svaki dan čim on završi. Kako bi donekle normalno živjela, Michelle si lijepi po stanu papiriće s porukama i piše podsjetnike na mobitel o obavezama. Ponekad izađe iz stana i ne zna kamo je krenula, ili dođe na odredište, a ne zna zašto je tamo. Nikada ne izlazi bez satelitskog navigatora sa upisanom svojom adresom. Mora zapisati sve što je napravila i imena svih koje je upoznala toga dana kako bi sutra mogla nastaviti gdje je stala.
- Kao da stalno živim isti dan iz početka. Volim gledati serije, ali zaboravim sve likove i radnju - kaže Michelle i dodaje da je dobra strana što više ne gleda reprize na TV-u i svaki vic uvijek čuje prvi put. Njen suprug uspjeh braka vidi u strpljenju.
- Sve to zna biti jako frustrirajuće no moram biti strpljiv i imati razumijevanja. Moram ostati smiren jer ju volim. Poznajemo se već 25 godina i sretan sam što sam ju upoznao prije nesreća jer me se zbog toga može sjetiti. Imamo puno fotografija kojima ju podsjećam na naš život, inače bi i to zaboravila - kaže Ian. Michelle je ozljede mozga zadobila 1985. u padu s motora i 1990. u sudaru s autom zbog čega je 1994. dobila i epilepsiju. Više nema napadaje ali pati od anterogradne amnezije koja je vrlo rijetka, a znači da informacije ne mogu preći iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.
- Pacijenti mogu funkcionirati dan po dan i ne zaboravljaju neke stvari poput govora. No, ako ih pitate što su radili jučer, neće znati - kaže Peter Nestor, profesor neuroznanosti s Cambridgea.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • 01.01.2024.

    @zorozimba ,pogledaj naslov i zamisli takav život... 

  • user_46027 11.06.2010.

    Nije to ništa, bolje je da ste napisali članak o ovome liku, koji ima memoriju od 30 sekundi, http://www.youtube.com/watch?v=WmzU47i2xgw

  • teuta 11.06.2010.

    a kaj joj fali, bar se ne sjeca nikakvih sranja i svaki joj dan moze biti super

Komentiraj...
Vidi sve komentare