Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Britanka živi u 1994. god: Zaboravi dan čim on završi

Michelle Philpots (47) ozlijedila je mozak u dvije prometne nesreće te nema dugoročno pamćenje. Budi se bez sjećanja na 16 zadnjih godina

SWNS
Foto: SWNS
14 komentara

Ian Philpots (46) iz Velike Britanije svakog jutra, čim se probudi, iznova mora uvjeriti svoju ženu Michelle (47) da su vjenčani već 13 godina. Izvadi obiteljski fotoalbum i pokazuje joj fotografije s vjenčanja, ljetovanja i blagdana. Michelle se zbog ozljede mozga koju je zadobila u dvije prometne nesreće sjeća svega do 1994. godine, no poslije toga zaboravlja svaki dan čim on završi. Kako bi donekle normalno živjela, Michelle si lijepi po stanu papiriće s porukama i piše podsjetnike na mobitel o obavezama. Ponekad izađe iz stana i ne zna kamo je krenula, ili dođe na odredište, a ne zna zašto je tamo. Nikada ne izlazi bez satelitskog navigatora sa upisanom svojom adresom. Mora zapisati sve što je napravila i imena svih koje je upoznala toga dana kako bi sutra mogla nastaviti gdje je stala.
- Kao da stalno živim isti dan iz početka. Volim gledati serije, ali zaboravim sve likove i radnju - kaže Michelle i dodaje da je dobra strana što više ne gleda reprize na TV-u i svaki vic uvijek čuje prvi put. Njen suprug uspjeh braka vidi u strpljenju.
- Sve to zna biti jako frustrirajuće no moram biti strpljiv i imati razumijevanja. Moram ostati smiren jer ju volim. Poznajemo se već 25 godina i sretan sam što sam ju upoznao prije nesreća jer me se zbog toga može sjetiti. Imamo puno fotografija kojima ju podsjećam na naš život, inače bi i to zaboravila - kaže Ian. Michelle je ozljede mozga zadobila 1985. u padu s motora i 1990. u sudaru s autom zbog čega je 1994. dobila i epilepsiju. Više nema napadaje ali pati od anterogradne amnezije koja je vrlo rijetka, a znači da informacije ne mogu preći iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.
- Pacijenti mogu funkcionirati dan po dan i ne zaboravljaju neke stvari poput govora. No, ako ih pitate što su radili jučer, neće znati - kaže Peter Nestor, profesor neuroznanosti s Cambridgea.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message