To je to što me zanima!

Brodosplit nizozemskoj tvrtki isporučio brod za teške terete

Radi se o izuzetno složenom teretnom brodu koji je po nepovoljnim uvjetima ugovoren prije privatizacije splitskog škvera od strane Debeljakove DIV grupe
Vidi originalni članak

Nakon tromjesečnog testiranja i završnih radova na moru, u utorak je u Brodosplitu nizozemskoj tvrtki Jumbo isporučen Jumbo Kinetic, brod za prijevoz teških i velikih tereta

Radi se o izuzetno složenom brodu koji je po nepovoljnim uvjetima ugovoren prije privatizacije splitskog Škvera od strane DIV grupe Tomislava Debeljaka. Gradnja je kasnila oko godinu i pol dana pa je naručitelj čak htio i odustati te naplatiti penale iz državnih jamstava od 30 milijuna eura. Iz Škvera poručuju kako je s naručiteljem nakon prvotnog spora bio potpisan novi ugovor, tako da je brod isporučen bez penala. 

- Ovim je uspješno završena gradnja jednoga od najsloženijih projekata u povijesti splitskoga brodogradilišta. Jumbo Kinetic, brod koji se uglavnom koristi za postavljanje vrlo teške i skupe opreme za podmorske naftne bušotine i prijevoz teških tereta, dug je 152 metra i širok 27 metara, a bit će opremljen dvjema dizalicama čija je pojedinačna nosivost 1500 tona. Ova novogradnja je prva u seriji od dva broda koje je splitsko brodogradilište ugovorilo sa spomenutom nizozemskom kompanijom. Brodovi se grade u klasi Lloyd‘s Registra, klase “1A super”, što znači da mogu lomiti led debljine do jednog metra bez pomoći ledolomca te će biti najveći u floti tvrtke Jumbo - poručili su iz Brodosplita.

Nakon primopredaje, brod će u srijedu krenuti u Kinu gdje će izvršiti montažu dizalica. Isporuka drugog 'heavy liftera' zakazana je za svibanj iduće godine. Neslužbeno doznajemo da oba broda vrijede oko 110 milijuna eura.


Idi na 24sata

Komentari 20

  • bbbdado 27.12.2014.

    Debeljak vas je spasio , jel tako Šegviću ?

  • POTPEC 26.12.2014.

    Pogodili posa prije preuzimanja škvera i onda krive državu za ono šta nisu napravili. Bravo debeljak

  • street_spirit 23.12.2014.

    ovo je najkompliciraniji brod na kojemu san radija..drzava je prvo lagala da nan je evropska unija zabranila proizvodnju brodova da bi posli narucila ova 2 koja su totalno financijski pokopala firmu..u medjuvrimenu se firma privatizirala i sad se privatnik zali da ga je drzava zeznila..sta je naravno planirano..posli ova 2 broda splitsko brodogradiliste vise nema nekog posla..privatnik je od jedne firme napravija 30 manjih i sad ce se gasit jedna po jedna..hrvatska privatizacija..

Komentiraj...
Vidi sve komentare