To je to što me zanima!

Budimpešta: Nećemo odobriti kandidaturu Kijeva za NATO i EU sve dok Ukrajina to ne riješi...

"Dok mi prihvaćamo djecu izbjeglu iz Ukrajine u 1300 škola i dječjih vrtića u Mađarskoj, u Ukrajini prijeti zatvaranje 99 osnovnih i srednjih škola zbog lokalnog zakona o obrazovanju", poručuju iz Budimpešte...
Vidi originalni članak

Budimpešta neće podržati kandidaturu Kijeva za euroatlantske integracije sve dok su ugrožene škole na mađarskom jeziku u Ukrajini, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pomoćnici glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, prenosi agencija MTI u subotu.

Szijjarto je u petak navečer razgovarao s Ilze Brands Kheris, pomoćnicom glavnog tajnika za ljudska prava u sjedištu UN-a u New Yorku kojoj je izrazio zabrinutost za škole na mađarskom jeziku u Ukrajini.

PUTINOVO TOPOVSKO MESO Prigožin tvrdi: Pomilovano je 5000 bivših kriminalaca koji su služili s Wagnerom u Ukrajini...

Mađarska neće odobriti ukrajinsku kandidaturu za ulazak u NATO i Europsku uniju sve dok Kijev nastavlja diskriminirati etničke Mađare koji žive u Zakarpatju, rekao je.

U toj pokrajini zapadne Ukrajine živi oko 150.000 pripadnika mađarske manjine.

EUROPSKI PLAN Poljska tvrtka za streljivo digla je proizvodnju zbog Ukrajine

"Dok mi prihvaćamo djecu izbjeglu iz Ukrajine u 1300 škola i dječjih vrtića u Mađarskoj, u Ukrajini prijeti zatvaranje 99 osnovnih i srednjih škola zbog lokalnog zakona o obrazovanju", objavio je Szijjarto na Facebooku.

Čekamo osam godina

Nekoliko zakona doneseno je u Ukrajini od 2015. kojima se postupno smanjuju prava manjina susjednih zemalja u uporabi materinskog jezika, kazao je Szijjarto.

HEROJI NE UMIRU Ovo je Bohdan. Ubili su ga Rusi

"U proteklih osam godina, ukrajinske vlasti obećavaju riješiti taj problem, no u stvarnosti nisu ništa u tom smislu učinile", rekao je mađarski šef diplomacije.

Stoga je pomoćnicu glavnog tajnika obavijestio o mađarskom stajalištu o ukrajinskim integracijama.

MRAČNO RAZDOBLJE Von der Leyen: Iz Ukrajine je deportirano 16.200 djece, vratilo se 300. To je ratni zločin

Zakon kojim se osnažuje uporaba ukrajinskog jezika u obrazovanju i na televiziji donesen je pri kraju mandata bivšeg predsjednika Ukrajine Petra Porošenka.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

'NEMAMO PRAVNIH TEMELJA' Šef Orbanovog ureda tvrdi: 'Mađarska ne bi uhitila Putina'

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Pazisežena 26.03.2023.

    Podrška Orbanu i svim drugim zemljama poput Poljske, Češke, Slovačke koje su davno oterali iz svoje vlasti komuniste,kod nas još KOS,UDBA i ekipa kolo vode

  • 26.03.2023.

    Ukrajincima trenutno nije u interesu da rijesavaju bilo kakav interni problem, korisnije je izigravati izbjeglice po EU. Dobro Orban i ekipa govori, steta sto ponekad s nekom gluposcu zastrani...

  • 26.03.2023.

    Meni se cini da se bratu Orbanu priviđa Trianonska Mađerska jos negdje a ne samo na šalu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare