To je to što me zanima!

Budući liječnici ne misle da su oni koji 
tuku djecu zlostavljači

Istraživanje je provedeno među studentima pete godine medicine na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Svaki drugi misli da je poneki udarac djetetu sasvim prihvatljiv
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj su najrašireniji oblici tjelesne kazne pljuskanje i udarac po stražnjici. Od djece koja odlaze psihologu zbog smetnji ponašanja i teškoća s učenjem može se čuti kako ih roditelji kažnjavaju rukom, šibom, kuhačom ili metlom zbog toga što su “zločesti” i “ne slušaju”, odnosno zbog toga što “prkose i ne slušaju, svađaju se i tuku s braćom i sestrama te ne ispunjavaju svoje obveze”, najčešće spremanje igračaka i pisanje školskih zadaća.

Sve ove činjenice mogu se naći u istraživanju “Uvjerenja i znanja prigodnog uzorka studenata medicine o tjelesnom kažnjavanju djece” koje su provele mr.sc. Dunja Baraban, psihologinja s Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek i profesorica psihologije Maja Buljubašić. 

No to istraživanje provedeno na 62 studenta pete godine medicine na Medicinskom fakultetu u Osijeku pokazalo je još nešto - čak 38,7 posto ispitanih studenata ne zna da je tjelesno kažnjavanje djece u Hrvatskoj zabranjeno zakonom, iako je taj zakon na snazi još od 1998. godine. 

Istodobno, 48,4% studenata iskazuje pozitivan stav za poneki udarac kao pomoć u odgoju, a 29,1% studenata vjeruje da povremene batine zapravo za djecu znače lekciju koju će zapamtiti.

>>> Više čitajte u Expressu...

Idi na 24sata

Komentari 117

  • VesnaTorta 28.01.2015.

    Mnogo puta sam dobila šibom kad sam napravila nešto krivo i ispala sam sasvim dobro, ništa mi ne fali ali mi nikad ali bas nikad nije palo na pamet uzeti tuđi auto i sa njim usmrtiti trudnu ženu i supruga teško ozlijediti, svi ti psiholozi NEK odgajaju svoju djecu jer ispada po njihovom da odgajamo (čast izuzecima) kriminalce, ubojice i sl, nikom nije naskodilo šiba po guzici kad je svaka druga opcija presušila. Da se razumijemo ne odobravam zlostavljanje djece , ali svaki roditelj zna kad i kako če kaznit svoje dijete , normalan sigurno neće prebit svoje dijete , ali šiba nikad nije nikog ozlijedila (osim ponosa), ja sam si ju i sama morala donijeti

  • ana83 27.01.2015.

    Medicinari imaju mozak! Yey! :D

  • mchonda 26.01.2015.

    Tres !! Bum !! Udri !! kud gledaš ,pljus iza uha !!Lipo san ti reka ne piši gluposti i nisi me posluša !!

Komentiraj...
Vidi sve komentare