To je to što me zanima!

Novosti sa stožera, Capak tvrdi: 'Oni koji su preboljeli koronu primit će jednu dozu cjepiva'

Capak kaže kako podaci govore da imunitet nakon bolesti traje od 3 do 6 mjeseci i kako je taj imunitet u 6 mjeseci dovoljan pa nema potrebe za drugom dozom
Vidi originalni članak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je tijekom današnje presice Stožera, prve nakon tjedan dana, onako usput je odgovarajući na pitanje novinara o novim odlukama koje se tiču prelaska granice, najavio veliku i važnu novost za sve one koji su preboljeli koronu.  A to je da će oni primiti samo jednu dozu cjepiva, umjesto uobičajene dvije.

- Između ostalog, donijeli smo odluku da se osobe koje su preboljele Covid-19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom. Iz razloga što sada već ima dovoljno znanstvenih podataka da ova druga doza cjepiva, nakon preboljenja bolesti, ne doprinosi razini imunosti i antitijela, što je i pokazano istraživanjem klinike Fran Mihaljević. Ako osoba nakon primanja prve doze cjepiva u međuvremenu oboli, što se događa, onda ona treba primiti drugu dozu istog cjepiva nakon tri do šest mjeseci poslije preboljenja - istaknuo je.

UŽIVO STOŽER 'Najmlađi preminuli pacijent imao je samo 26 godina. Mjere produžujemo do 15. svibnja'

Da je epidemiološka situacija bolja, preporuka bi bila da se mlađi od 50 ne cijepe AstraZenecom

Osvrnuo se i na cijepljenje AstraZenecom.

- Iskustvo Velike Britanije je da nakon druge doze cjepiva AstraZenece nisu zabilježene izuzetno rijetke tromboembolije. Naša preporuka je da osobe koje su primile prvu dozu AstraZenece da prime i drugu dozu. Cijepimo 12 tjedana nakon prve doze. Pitali su nas može li se taj period skratiti ako netko putuje. Preporuka je proizvođača je da se primi nakon 8 do 12 tjedana, kad je imuni odgovor najbolji, ali može i nešto ranije - poručio je.

Govoreći o nuspojavama nakon cijepljenja, naglasio je kako svaki dvjestoti ili tristoti čovjek prijavi neku od nuspojavu, ali da su većina njih vrlo blage: bol na ubodnom mjestu, oteklina, temperatura  jedan ili dva dana nakon cijepljenja...

- Mnogi te blage nuspojave osjete, ali ih ne prijave. Zbog toga se ne treba zabrinjavati. Ta reakcija je dokaz da se u organizmu nešto dešava, iako nema nikakve direktne korelacije između jačine nuspojava i imunosnog odgovora. To je normalno i događa se i kod većine drugih cjepiva, ne samo protiv Covida - poručio je Capak.

Naglasio je kako su izdali preporuku, koju je izdala i EMA, da se prilikom ograničavanja AstraZenece na neku dobnu skupinu treba gledati i incidencija potvrđenih slučaja u zemlji. 

- Mi ovom trenutku smatramo da nema potrebe da na nacionalnoj razini donosimo odluku o tome da se osobe koje su mlađe od 50 godina, iako je kod njih rizik nešto veći za razvoj tromboembolije, ali strahovito mali, ne cijepe AstraZenecom. Ali sama priroda ovih preporuka je privremena, mi ćemo tu situaciju ponovno razmatrati. I ukoliko nam epidemiološka situacija bude povoljnija i ukoliko budemo imali dovoljno Pfizerovog cjepiva, mi ćemo donijeti takvo ograničenje - dodao je. 

Dakle, drugim riječima, trenutno je kod nas epidemiološka situacija i dalje loša pa bi trebalo AstraZenecom cijepiti bez ikakvih ograničenja, ali da nam je bolja, onda se njome ne bi cijepili mlađi od 50 godina. 

- Liječnik će donijeti odluku koje cjepivo donosi manje rizika za tu dobnu skupinu - istaknuo je. 

Brzi antigenski testovi za ulazak u Hrvatsku bez obveze ponovnog testiranja

A nova odluka o prelasku granica je takva da oni koji ulaze u Hrvatsku iz EU zemalja ili schengenskog prostora mogu ući s dokazom o preboljenju bolesti i primitka prve doze cjepiva ili s negativnim rezultatom brzog antigenskog testa te testiranje neće morati ponoviti u Hrvatskoj ako ostaju duže od 10 dana. Na pitanje novinara kako su za to ti antigenski dobri, ali ne i da bi kod nas ušli u službenu dnevnu statistiku novozaraženih, Capak je poručio su u bazi novozaraženih i rezultati dobiveni brzim antigenskim testovima, ali da ih ne pribrajaju službenom broju jer tako radi i većina europskih zemalja. 

- Mi smo prihvatili brzi antigenski test prilikom prelaska granice kada je to prihvatilo više od pola EU zemalja. Smatramo da kao turistička zemlja trebamo biti među prvima koji će to prihvatiti, s time smo, naravno, preuzeli, sa znanstvenog stajališta govoreći, i određeni rizik jer oni nisu tako osjetljivi kao PCR. Ali moram reći da je u zadnjih dva-tri mjeseca došlo do značajnog poboljšanja osjetljivosti testova. Proizvođači su napravili testove koji imaju višu osjetljivost - poručio je dodavši kako ti testovi moraju biti oni koji se koriste u više od tri zemlje EU. 

Idi na 24sata

Komentari 179

  • DarkoMihalić 01.05.2021.

    Capak to tvrdi nakon što je proveo dugotrajna i sveobuhvatna istraživanja, ili to tvrdi jer mu je samo palo na pamet?

  • tweetybird24 01.05.2021.

    Ujaka mi je zarazio lik koji je išao na posao, nije imao simptoma, njegova žena je bila bolesna tj. imala je korona virus. Došao je na posao, ovaj čovjek ga je zamolio da se napije vode iz njegove boce, moj ujko je dozvolio još tada ne znajući ništa o situaciji kod kolege svog kući (da mu je žena bolesna) i umro je u roku 10 dana nakon zaraze. Nit pušio, nit pio, nit je bio debeo, jeo zdravo, radio pod ugovorom o djelu sa 66 godina. Do tada sam razmišljala kao i većina u ovim komentarima. Kada sam čula mamu i tetku kako vrište kada su dobile vijesti o smrti ujke, odlučila sam da ću se cijepiti. Moja doktorica ne da da se cijepe osobe koje su preboljele ovaj virus barem 6 mjeseci nakon toga, traži test na antitijela da bi odlučila da li će vas cijepiti. Kada se cijepite, podložni ste neko vrijeme virusu i mala količina nadodana na taj oslabljeni virus u cjepivu na koji stvarate imunitet može imati teške posljedice, zato upozoravaju da se pripazite nakon cjepiva 2 tjedna, ti domovi za starije i nemoćne su puni "osoblja" koje nije briga gdje rade i da se moraju paziti radi drugih oko sebe. Možda imaju ovako stavove kao i ja prije da korona nije ništa strašno. Majka mi je cijepljenja Astra Zenecom, ništa strašno joj nije bilo, još ljudi se oko mene cjepilo, Pfizer, Moderna, Sinofarm (rodbina prijateljice), Astra Zeneca, ništa im nije bilo. Nikome ne govorim ni hajde, ni nemoj, ali trebate čuti i drugu stranu medalje. Hvala svima zdravstvenim radnicima na žrtvi i predanosti <3

  • zmarge 30.04.2021.

    Teški totalitarizam tek počinje, nažalost, i što se više saginješ - sve je gore.

Komentiraj...
Vidi sve komentare