Obavijesti

News

Komentari 161

'Najmlađi preminuli pacijent imao je samo 26 godina. Mjere produžujemo do 15. svibnja'

'Najmlađi preminuli pacijent imao je samo 26 godina. Mjere produžujemo do 15. svibnja'

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2007 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.507...

VIDEO

Nakon tjedan dana, Nacionalni stožer ponovno je održao konferenciju za novine i izvijestio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

POGLEDAJTE VIDEO:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2 007 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14 507, rečeno je na početku. Među njima je 2 237 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 253 pacijenta. Preminula je 41 osoba.  Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 332 183 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7 081 preminula, ukupno se oporavilo 310 595 osoba od toga 2 337 u posljednja 24 sata.

- Prosječna dob umrlih je 73 godine, najmlađa osoba ima 26 godina. Četiri osobe nisu imale komorbiditete, ostali su ih imali - kazala je Vera Katalinić Janković.

- Prije tjedan dana imali smo 2529 od 8783 testirana. Tjedan prije imali smo 2698 od 9233 testirana - usporedio je brojke ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak. Objavio je kako je incidencija najniža u Istarskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji. Višu incidenciju od Hrvatske imaju Švedska i Cipar. 

- Na jučerašnji dan smo u Hrvatskoj potrošili više 46.000 doza cjepiva i to je rekord do sad potrošenih doza cjepiva u jednom danu - rekao je. - 90 posto dokazanih sojeva u Europi je britanski soj, a što se tiče brazilskog i južnoafričkog soja, nije zabilježen porast tih sojeva - kaže ravnateljica Infektivne klinike, Alemka Markotić. 

U Hrvatskoj još 2007 novih slučajeva korone i 41 mrtav
U Hrvatskoj još 2007 novih slučajeva korone i 41 mrtav

- Za sada je 7 država EU i Norveška identificirala oboljele od indijskog soja, a dobra je vijest da odobrena cjepiva u EU štite od ove varijante - kazala je.

- Iako je situacija nešto povoljnija, to ne znači da se možemo opustiti i popuštati mjere. Stožer je do 15.5. produžio odluku koja se odnosi na okupljanja, rad trgovina, javni prijevoz i ograničenja prelaska granice RH. Izmjene su tu za osobe koje u RH dolaze iz EU ili schengenskog prostora, a ulazak im je omogućen na temelju brzog antigenskog testa, oni više neće morati ponoviti testiranje ako u Hrvatskoj ostaju duže od 10 dana. Hoće li ga raditi, ovisi o zemljama u koje se vraćaju - rekao je načelnik Stožera Davor Božinović.

- Osobama koje su preboljele covid, te su cijepljene jednom dozom cjepiva, imat će izuzeće od obaveze predočenja negativnog testa ili karantene. Stožer je donio i 6 regionalnih odluka za Grad Zagreb, Šibensko kninsku županiju produljena je važnost mjera koje su na snazi do 15.5. Za Zadarsku i Brodsko-posavsku također, ali do 9.5. za Zadarsku a do 16.5. za Brodsko posavsku. Imamo i ublažavanje mjera u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zabrana prodaje alkohola će biti od 22 do 6, a ne od 20 do 6 kao do sada. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata će se moći odrediti u trajanju od 6 do 22 a ne do 20 sati. Nema više ograničenja za škole stranih jezika. U dolini Neretve se stavljaju izvan snage odluke za Metković, Ploče i Opuzen. Primjenjuju se samo mjere uvedene na nacionalnim odlukama - rekao je Božinović.

Oni koji su preboljeli koronu, primit će jednu dozu cjepiva

Capak je najavio veliku i važnu novost za sve one koji su preboljeli koronu.  A to je da će oni primiti samo jednu dozu cjepiva, umjesto uobičajene dvije.

- Između ostalog, donijeli smo odluku da se osobe koje su preboljele Covid-19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom. Iz razloga što sada već ima dovoljno znanstvenih podataka da ova druga doza cjepiva, nakon preboljenja bolesti, ne doprinosi razini imunosti i antitijela, što je i pokazano istraživanjem klinike Fran Mihaljević. Ako osoba nakon primanja prve doze cjepiva u međuvremenu oboli, što se događa, onda ona treba primiti drugu dozu istog cjepiva nakon tri do šest mjeseci poslije preboljenja - istaknuo je.

Da je epidemiološka situacija bolja, preporuka bi bila da se mlađi od 50 ne cijepe AstraZenecom

Osvrnuo se i na cijepljenje AstraZenecom.

- Iskustvo Velike Britanije je da nakon druge doze cjepiva AstraZenece nisu zabilježene izuzetno rijetke tromboembolije. Naša preporuka je da osobe koje su primile prvu dozu AstraZenece da prime i drugu dozu. Cijepimo 12 tjedana nakon prve doze. Pitali su nas može li se taj period skratiti ako netko putuje. Preporuka je proizvođača je da se primi nakon 8 do 12 tjedana, kad je imuni odgovor najbolji, ali može i nešto ranije - poručio je.

Bio je slučajni junak pandemije: Ovo je osam Beroševih grijeha
Bio je slučajni junak pandemije: Ovo je osam Beroševih grijeha

Govoreći o nuspojavama nakon cijepljenja, naglasio je kako svaki dvjestoti ili tristoti čovjek prijavi neku od nuspojavu, ali da su većina njih vrlo blage: bol na ubodnom mjestu, oteklina, temperatura  jedan ili dva dana nakon cijepljenja...

- Mnogi te blage nuspojave osjete, ali ih ne prijave. Zbog toga se ne treba zabrinjavati. Ta reakcija je dokaz da se u organizmu nešto dešava, iako nema nikakve direktne korelacije između jačine nuspojava i imunosnog odgovora. To je normalno i događa se i kod većine drugih cjepiva, ne samo protiv Covida - poručio je Capak.

Naglasio je kako su izdali preporuku, koju je izdala i EMA, da se prilikom ograničavanja AstraZenece na neku dobnu skupinu treba gledati i incidencija potvrđenih slučaja u zemlji. 

- Mi ovom trenutku smatramo da nema potrebe da na nacionalnoj razini donosimo odluku o tome da se osobe koje su mlađe od 50 godina, iako je kod njih rizik nešto veći za razvoj tromboembolije, ali strahovito mali, ne cijepe AstraZenecom. Ali sama priroda ovih preporuka je privremena, mi ćemo tu situaciju ponovno razmatrati. I ukoliko nam epidemiološka situacija bude povoljnija i ukoliko budemo imali dovoljno Pfizerovog cjepiva, mi ćemo donijeti takvo ograničenje - dodao je. 

Dakle, drugim riječima, trenutno je kod nas epidemiološka situacija i dalje loša pa bi trebalo AstraZenecom cijepiti bez ikakvih ograničenja, ali da nam je bolja, onda se njome ne bi cijepili mlađi od 50 godina. 

- Liječnik će donijeti odluku koje cjepivo donosi manje rizika za tu dobnu skupinu - istaknuo je. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa