To je to što me zanima!

Carina o izjavama ministra iz Srbije: Nije istina da smo im mi zabranili uvoz knjiga u Hrvatsku

Uvoz nije zabranjen, nego je stranka upućena kako da ga realizira na zakonit način, pri tome nije bilo nikakvih prijetnji, pa niti izricanjem novčanih kazni, a putnik je nakon što su mu pojašnjena  carinska pravila, sam odustao od zahtjeva, kaže Carina
Vidi originalni članak

Carinska uprava u subotu je neistinitim nazvala medijske navode o navodnoj zabrani uvoza knjiga iz Srbije u Hrvatsku, a odbacila je i sve navode kojima se postupanje carinske službe želi prikazati neprofesionalnim i pristranim.

Uvoz nije zabranjen, nego je stranka upućena kako da ga realizira na zakonit način, pri tome nije bilo nikakvih prijetnji, pa niti izricanjem novčanih kazni, a putnik je nakon što su mu pojašnjena  carinska pravila, sam odustao od zahtjeva i samovoljno se vratio u Srbiju, poručili su iz Carinske uprave.

Dio medija prenio je nedavno izjave srpskog ministra za dijasporu da je njegovom izaslanstvu bilo onemogućeno da u Hrvatsku unese 300 udžbenika za prvi razred na ćirilici, uz prijetnju da će, u suprotnom, morati platiti kaznu u iznosu od tisuću eura.

NISU IH PUSTILI NA GRANICI Srpski ministar: 'Zabranili su da djeci kod Knina damo knjige na ćirilici. Prijetili su nam kaznom'

Ministar je, kako su prenijeli mediji, izjavio i da im do sada ni na jednoj granici nisu radili probleme, osim kada su udžbenike pokušali unijeti u Hrvatsku.

 „Ne samo da je netočno da je uvoz knjiga zabranjen, nego je putnik – stranka profesionalno i pravno utemeljeno, upućena na deklariranje robe koje se standardno primjenjuje u istovjetnim okolnostima, tj. sukladno obvezama i pravilima koja proizlaze iz carinskog zakonodavstva EU-a“, istaknuli su iz Carinske uprave.

O svemu, dodaju, jasno svjedoči praksa višekratnih uvoza raznih roba, uključivo knjiga, za potrebe manjinskih zajednica u Hrvatskoj, a koja se odvijala i odvija na identičan način. 

Carinska uprava naglašava i kako „navodni činjenični opis konkretnog događaja predstavlja konstrukciju, s obzirom da je carinskoj kontroli pristupio putnik u osobnom vozilu sa 260 komada knjiga, bez pripadajuće carinske dokumentacije i pratećih isprava koje bi dokazivale narav i namjenu prekograničnog kretanja robe, a koju je robu putnik prijavio usmeno“. 

STRAVA U SRBIJI Vozač kod Subotice preminuo u gorećem autu nakon frontalnog sudara s kamionom iz Hrvatske

Pri tome je putnik, dakle, upućen na podnošenje carinske deklaracije za provoz kako bi roba mogla nastaviti svoje kretanje do odredišta gdje je trebala biti uvozno ocarinjena, a u skladu s obvezujućim carinskim propisima EU-a koji jednako vrijede za sve sudionike prekograničnog prometa u EU, ističe Carinska uprava.       

Zaključno, napominjemo kako su svi navodi i zaključci iz medijskih objava o ovome slučaju netočni te da je pravna procedura i praksa uvoza knjiga za potrebe manjinskih zajednica potpuno nesporna te se redovito odvija uz poštivanje carinskih propisa i procedura koje se na potpuno jednaki način primjenjuju na sve, priopćila je Carinska uprava. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • grom 1992 29.07.2023.

    Neka proba knjige sad odvesti na Kosovo. Tamo bi ga zatvorili.

  • ODIMIDOĐIMI 29.07.2023.

    Išao je provocirat .

Komentiraj...
Vidi sve komentare